Industria auto din Marea Britanie vrea să-şi păstreze accesul la piaţa unică europeană

Asociaţia Producătorilor şi Comercianţilor de Automobile din Marea Britanie (SMMT) a avertizat miercuri că accesul industriei auto britanice la piaţa unică europeană este vital pentru creşterea acestui sector, transmite AFP, potrivit Agerpres. 
Economica.net - mie, 29 iun. 2016, 13:41
Industria auto din Marea Britanie vrea să-şi păstreze accesul la piaţa unică europeană

Regatul Unit a produs anul trecut 1,7 milioane de autovehicule, dintre care aproape 80% au fost exportate, majoritatea spre Europa. Acest sector asigură peste 800.000 de locuri de muncă şi a generat anul trecut o cifră de afaceri record de 71,6 miliarde de lire sterline. Acest succes se datorează firmelor străine care au făcut investiţii semnificative în uzinele britanice: Nissan, Toyota, BMW (care deţine marca Mini), Ford, General Motors (care deţine marca Vauxhall). Pe segmentul automobilelor premium, Bentley aparţine Volkswagen în timp ce Jaguar Land Rover este controlat de grupul indian Tata Motors.

‘Industria noastră este profund integrată cu Europa. Este cea mai importantă relaţie pe care o avem. Creşterea noastră depinde de certitudine şi continuarea accesului liber şi reciproc pe cele 100 de pieţe cu care industria auto britanică are schimburi comerciale’, a declarat directorul SMMT, Mike Hawes, făcând referire la consecinţele Brexit.

Analiştii avertizează că pe termen scurt economia britanică ar putea intra în recesiune, iar prundenţa consumatorilor după rezultatul şoc al referendumului din 23 iunie ar putea avea un efect negativ asupra Marii Britanii, o piaţă unde anul trecut au fost înmatriculate 2,6 milioane autovehicule. ‘Orice încetinire economică legată de Brexit va avea un impact asupra vânzărilor de automobile în Marea Britanie’, a avertizat David Bailey, profesor la Aston Business School.

Însă industria auto este preocupată mai ales consecinţele pe termen lung, având în vedere incertitudinea politică crescută. Marea Britanie urmează să invoce Articolul 50 pentru a ieşi din Uniunea Europeană iar viitorul premier ar urma să negocieze tipul de relaţii comerciale pe care vrea să le încheie cu cele 27 de state membre UE.

În numele constructorilor auto, Mike Hawes solicită un acces deplin la piaţa unică, atât acum cât şi în viitor. În replică, europenii au informat că acest lucru nu va fi posibil fără măsuri în contrapartidă.

Unii producători au anunţat că deciziile lor vor depinde de rezultatul negocierilor dintre Marea Britanie şi UE iar directorul pentru Europa de la Ford, Jim Farley a avertizat încă de vineri că va lua toate măsurile necesare pentru a se asigura că activităţile europene rămân competitive.

Te-ar mai putea interesa și
BYD pregătește lansarea unor baterii de tip „blade” mai performante
BYD pregătește lansarea unor baterii de tip „blade” mai performante
Gigantul chinez al vehiculelor electrice BYD a anunțat că va lansa o nouă generație de baterii „blade” în 2025....
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit pe Ciolacu cu 2.742 de voturi
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit ...
Site-ul Autorităţii Electorale Permanente, prezenta.roaep.ro, indică luni centralizarea 100% a proceselor verbale la primul ...
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în ...
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...