Ambasada SUA a precizat într-un comunicat că declaraţia de intenţie a fost semnată de ambasadorul Stuart Jones şi de ministrul irakian de finanţe Hoshyar Zebari.
Această linie de credit va ajuta Irakul pentru achiziţionarea de muniţie şi pentru mentenanţa avioanelor sale F-16 şi a tancurilor M1A1 (Abrams), a precizat Jones.
Acordul oferă Bagdadului un termen de opt ani şi jumătate pentru a returna aceste fonduri militare.
Conform comunicatului, acest acord se integrează eforturilor desfăşurate de Washington pentru a garanta că dificultăţile economice întâmpinate de către Bagdad nu afectează lupta împotriva SI.
Bugetul Irakului, a cărui economie este în mare parte dependentă de veniturile din petrol, a avut de suferit de pe urma căderii preţului la ţiţei şi a costurilor militare determinate de lupta împotriva SI.
SUA, care au ocupat Irakul timp de opt ani după căderea lui Saddam Hussein în 2003, se află din 2014 în fruntea unei coaliţii internaţionale antijihadiste. Această coaliţie furnizează Bagdadului un ajutor constând în raiduri aeriene, consiliere şi antrenament pentru forţele de securitate.
SI a desfăşurat în 2014 o ofensivă rapidă în Irak, unde a ocupat mari părţi de teritoriu. Sprijinite puternic de coaliţia internaţională, forţele irakiene au reuşit să elibereze unele zone, însă gruparea extremistă, care comite numeroase abuzuri, controlează încă Mosul, al doilea oraş al ţării, situat în nord.