România va putea exporta lucernă în China după finalizarea certificatului fitosanitar cu experţii chinezi

România va putea exporta lucernă în China după finalizarea certificatului fitosanitar împreună cu experţii Administraţiei Generale pentru Controlul Calităţii, Inspecţiei şi Carantinei (AQSIQ) din Republica Populară Chineză, care se află, începând de miercuri, 29 iunie, într-o misiune de audit în ţara noastră, .
Economica.net - mie, 29 iun. 2016, 18:13
România va putea exporta lucernă în China după finalizarea certificatului fitosanitar cu experţii chinezi

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii remis AGERPRES, delegaţia a fost primită de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Mihai Ponea, şi de directorul general al Autorităţii Naţionale Fitosanitare (ANF), Doina Băiculescu.

Şeful MADR şi-a exprimat convingerea că această întâlnire va contribui la dezvoltarea relaţiilor bilaterale tradiţionale dintre cele două ţări şi a avansat către partea chineză propunerea de a extinde perioada de un an în care se poate exporta la o perioadă de doi ani şi de a accelera formalităţile pentru exportul lucernei.

‘Sper ca în cel mai scurt timp să reuşim să permitem importatorilor chinezi să preia din România produse de cea mai bună calitate şi să găsim cele mai bune soluţii pentru a intensifica schimburile comerciale dintre cele două părţi’, a afirmat ministrul Achim Irimescu în cadrul întâlnirii.

Totodată, vicepreşedintele ANSVSA a subliniat că până la finalul vizitei experţilor chinezi ar putea fi agreată lista de cerinţe şi condiţii obligatorii ce vor fi incluse în protocolul care va sta la baza proiectului de certificat fitosanitar pentru lucerna destinată exportului în China.

‘Ne-am dori ca la finalul vizitei să agreăm lista de cerinţe şi condiţii obligatorii care vor fi incluse în protocolul în baza căruia va fi elaborat proiectul de certificat fitosanitar pentru lucernă destinată exportului în China şi, totodată, să derulăm discutarea celorlalte subiecte aflate negociere în acelaşi ritm alert’, a completat Mihai Ponea.

Vizita experţilor chinezi este urmarea demersurilor întreprinse de ANSVSA, începând cu luna septembrie 2014, când a fost transmisă solicitarea oficială privind începerea negocierilor pentru exportul de lucernă furajeră.

Cu ocazia întâlnirii bilaterale AQSIQ -ANSVSA care a avut loc la Ningbo, în marja Conferinţei miniştrilor economiei şi comerţului 16+1, delegaţia ANSVSA a solicitat trimiterea cu celeritate a unei misiuni pentru evaluarea unităţilor din România care doresc să exporte lucernă furajeră.

Pe agenda misiunii oficiale, care se va finaliza pe data de 6 iulie, figurează vizite la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară şi la Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor, din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţul Brăila. Vizita experţilor chinezi are scopul de a evalua capacitatea analitică a Autorităţii în ceea ce priveşte furajele şi modul în care sunt aplicate, la nivel central şi teritorial, toate măsurile prevăzute de reglementările legislaţiei comunitare, precum şi cerinţele AQSIQ.

De asemenea, vor fi vizitate şi unităţi de producţie lucernă din judeţele: Brăila, Olt, Teleorman şi Călăraşi, care şi-au manifestat interesul şi au aplicat pentru exportul de lucernă în Republica Populară Chineză.

România exportă în Republica Populară Chineză carne de porc, material seminal provenit de la bovine şi miere.

Potrivit MADR, România a demarat negocieri pentru exportul în Republica Populară Chineză de produse din carne de porc, carne de oaie şi de pasăre, lapte şi produse lactate, porumb şi venin de viperă.

Te-ar mai putea interesa și
Austria este deschisă să accepte intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen și cu frontierele terestre
Austria este deschisă să accepte intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen și cu frontierele terestre
Austria şi-a arătat vineri disponibilitatea de a ridica dreptul de veto în privinţa aderării complete a României şi Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie Schengen, ultimul obstacol......
Revolut își face rețea proprie de ATM-uri și va acorda credite pentru companii. Banca digitală a ajuns la 50 de milioane de clienți și a lansat un card special din metal
Revolut își face rețea proprie de ATM-uri și va acorda credite pentru companii. Banca digitală a ajuns la 50 de milioane ...
Pentru 2025, Revolut a pregătit lansarea creditului ipotecar, integral digitalizat, a propriei rețele de bancomate și ...
Seulul susține că Rusia a livrat Coreei de Nord rachete antiaerine în schimbul trupelor trimise să lupte în Ucraina
Seulul susține că Rusia a livrat Coreei de Nord rachete antiaerine în schimbul trupelor trimise să lupte în Ucraina
Rusia a furnizat Coreei de Nord rachete antiaeriene în schimbul trimiterii a mii de soldaţi pentru a sprijini războiul ...
Sebastian Burduja: Cel mai probabil vom depăşi în 2024, după foarte mulţi ani, 1.000 de MW noi instalați în Sistemul Energetic Naţional
Sebastian Burduja: Cel mai probabil vom depăşi în 2024, după foarte mulţi ani, 1.000 de MW noi instalați în Sistemul ...
Capacităţile de producţie a energiei electrice puse în funcţiune până la această dată totalizează 900 MW şi ne ...