Membrii Consiliului de Administraţie al BNR rămân fără imunitate – proiect de lege

Deputatul PNL Daniel Zamfir, iniţatorul legii dării în plată, a depus ieri proiectul legislativ prin care se solicită abrogarea alineatelor 3 şi 4 ale articolului 25 din legea 312 privind statutul BNR. Potrivit expunerii de motive depuse de deputat la Parlament odată cu proiectul de lege, articolele menţionate permit instituitea imunităţii membrilor Consiliului de Administraţie al BNR şi a personalului acesteia. Este a treia iniţiativă legislativă care face referire la statutul de stat în stat al BNR.
Economica.net - joi, 30 iun. 2016, 10:03
Membrii Consiliului de Administraţie al BNR rămân fără imunitate - proiect de lege

Potrivit expunerii de motive, prin cele două articole personalul BNR este exonerat de orice răspundere civilă şi penală pentru deciziile luate pe parcusul exercitării atribuţiilor de supraveghere prudenţială. Conform acesteia, alineatele 3 şi 4 ale art 25 statuează un un regim privilegiat ale acestor categorii de personal, un nou tip de imunitate care este de natură să creeze un dezechilibru în ceea ce priveşte răspunderea tuturor cetăţenilor în faţa legii în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, imunitate ce excede cadrului constituţional.

Iniţiatorii legii acuză de fapt factorii decizionali din cadrul BNR că nu îşi asumă responsabilitatea deciziilor pe care le iau în condiţiile în care aceştia nu răspund în faţa legii pentru decizii de o importanţă majoră asupra societăţii şi economiei româneşti.

Iată ce spun cele două articole:

(3) Membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României şi personalul acesteia, însărcinat să exercite atribuţii de supraveghere prudenţială, nu răspund civil sau penal, după caz, dacă instanţele judecătoreşti constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu bună-credinţă şi fără neglijenţă, a oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condiţiile legii, a atribuţiilor de supraveghere prudenţială.

(4) Cheltuielile de judecată ocazionate de procedurile judiciare iniţiate împotriva persoanelor prevăzute la alin. (3) se suportă de Banca Naţională a României.

Expunerea de motive pomeneşte şi de faptul că acealeaşi prevederi sunt incluse şi în legea de înfiinţare a Comitetului pentru Supravegherea Macroprudenţială a sistemului financiar naţional, care a fost retrimisă Parlamentului spre reexaminare de către preşedintele Iohannis. Cererea de reexaminare se referă tot la imunităţile de care ar urma să beneficieze membrii Comitetului, context în care nu doar din această lege ar trebui scoase respectivele prevederi, ci şi din statutul BNR.

Un alt proiect legislativ care cere ca schimbarea guvernatorului BNR să poată fi făcută de către parlament este depus la Senat de către deputata ALDE, Cristiana Anghel.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Avertismentul Fitch, uvertura unui coșmar al finanțării, probabilitatea unui acord cu FMI crește
Avertismentul Fitch, uvertura unui coșmar al finanțării, probabilitatea unui acord cu FMI crește
Am văzut spicuiri din așa-zisul program de guvernare. Nimic de acolo nu este notabil, convingător, în contextul dezastrului bugetar....
Vânzările Dacia în Europa au depășit 500.000 de unități în primele 11 luni din 2024
Vânzările Dacia în Europa au depășit 500.000 de unități în primele 11 luni din 2024
Europenii au înmatriculat în primele 11 luni din acest an 522.013 mașini ale mărcii Dacia, cu 2% mai multe decât în ...
Tranzacțiile imobiliare și schimburile valutare peste 2.000 de euro, riguros monitorizate
Tranzacțiile imobiliare și schimburile valutare peste 2.000 de euro, riguros monitorizate
Executivul a aprobat în ședința din 18 decembrie proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 129/2019 ...
Companiile auto din Europa, depășite net de cele asiatice în domeniul digitalizării – studiu
Companiile auto din Europa, depășite net de cele asiatice în domeniul digitalizării – studiu
Marile companii auto asiatice devansează competitorii lor europeni în materie de digitalizare a producției în mare parte ...