540,4 milioane de lei. Aceasta este valoarea totală a corecțiilor aplicate la determinarea tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuție a energiei electrice aprobate la sfârşitul anului 2015, corecţii valabile pentru anii 2014, 2015 şi 2016. Datele apar în raportul ANRE pe anul 2015.
Tarifele de distribuţie de joasă tensiune, relevante pentru consumatorii casnici, sunt cea mai importantă component din factiura la energie, exeptând costul energiei propriu zise. Ele au tot crescut, până în anul 2013 inclusiv, an după care ANRE a impus scăderea lor, în detrimentul profiturilor firmelor de distribuţie şi în avantajul consumatorilor. În 2016, tarifele de joasă tensiune au scăzut cu 12,84% faţă de 2015.
Tarifele de distribuţie sunt reglementate de stat şi ţin cont de costurile justificate ale operatorilor de distribuţie şi de rata de rentabilitate a acestei activităţi, stabilite şi ea tot de ANRE.
În urma scăderii tarifelor de distribuţie, Enel M untenia, compania care deserveşte Bucureştiul, judeţul Giurgiu şi Ilfovul, a pierdut cei mai mulţi bani: aproape 94 de milioane de lei, în ultimii trei ani, explicabil şi prin faptul că, în termeni de energie distribuită, a fost pe primul loc în ţară, în 2015, cu o cotă de 16,2% din totalul energiei distribuite la nivel national.
Vedeţi mai jos situaţia pentru distribuitorii din toate cele opt zone de distribuţie din România