Dezastru pentru „regenerabili”: doar 8% din producţia naţională de energie va mai primi certificate verzi

Cota de energie din care va fi subvenţionată prin sistemul de certificate verzi scade şi în 2017. În facturile consumatorilor nu se va vedea nimic, dar vor avea de suferit producătorii de energie din surse regenerabile: milioane de certificate verzi, care ar fi trebuit să le aducă bani, vor deveni hârtii fără valoare.
Economica.net - vin, 01 iul. 2016, 14:50
Dezastru pentru

Cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie (E-SRE) care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi pentru anul 2017 a rezultat ca fiind egală cu 8,3% din consumul final brut de energie electrică, se arată într-o notă a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), trimisă Ministerului Energiei.Procentul este mult mai mic faţă de cel aprobat pentru acest an.

Pentru acest an, cota din consumul naţional care beneficia de certificate verzi era de 12,15% din consumul total, şi acesta mai mic decât de nivelul de 17% stabilit inţial prin legea referitoare la stimularea energiei din surse regenerabile, pentru a nu creşte foarte mult sumele plătite de consumatorii finali, în contextul în care producţia de energie din surse regenabile a explodat în ultimii ani.

Prin această scădere a cotei de energie pentru care se va acorda compensaţia prin certificare verzi, impactul în factura consumatorului final nu va creşte, aceasta fiind şi obiectivul Guvernului. Astfel, pentru 2017, se estimează un cost cu aceste certificate, în factură, de 43 de lei/MWh, identic cu cel din acest an.

În baza schemei de sprijin acordate de statul roman, producătorii de energie regenerabilă primesc gratuit certificate verzi pe care le vând pe o piaţă specializată, pentru un câştig suplimentar faţă de preţul energiei. Furnizorii sunt obligaţi să cumpere aceste certificate şi transferă costul lor în factura finală plătită de consumatorii finali, mai puţin marea industrie, care este exceptată de la obligaţia de a plăti aceste certificate.

Însă, numărul de certificate emise va fi mult mai mare decât cele care vor putea fi tranzacţionate, iar producătorii de energie vor primi mult mai puţini bani. În plus, dat fiind că în anul viitor se vor acorda şi cetificatele care au fost suspendate în anul 2013 (circa 7 milioane), piaţa va fi efectiv inundată de certificate verzi, dintre care multe vor ajunge să fie anulate.

PATRES: România poate să-şi ia adio de la investiţiile în regenerabile

Martin Moise, primvicepreşedinte al Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenarabile din România (PATRES) a spus pentru ECONOMICA.NET că industria regenerabilelor va intra în colaps total dacă Guvernul va aproba propunerea ANRE de reducere a cotei certificatelor verzi de la 12,15% anul acesta până la 8,3% în 2017.

„Pentru noi e un mare şoc, nu ne aşteptam la o aşa reducere. Nu înţelegem de ce statul se poartă aşa cu cei care au investit 8 miliarde de euro în România”, a declarat Martin Moise.

Potrivit lui, reducerea cotei propusă de ANRE, cumulat cu intrarea în piaţă a certificatelor amânate în ultimii ani şi cu excedentul din anul acesta va face ca investitorii să reuşească să vândă doar o treime din numărul total de certificate.

„Problema merge în zona de ridicol. Aceste certificate sunt impozitate la acordare, nu la vânzare, astfel că o mare parte din jucători vor avea probleme. Vom vedea falimente şi cum vor fi scoase centralele din funcţiune”, a continuat Moise.

PATRES estimează că, pe lângă faptul că nu va mai investi nimeni în regenerabile în România, vor fi repercursiuni şi în alte domenii, din cauză că investitorii nu vor mai avea încredere în statul român.

„Aşteptarea noastră legitimă era ca statul să remedieze problema, nu să o agraveze”, a adăugat reprezentantul PATRES, menţionând că statul a tot micşorat cota de certificate verzi în ultimii trei ani.

El mai spune că impactul actual al sprijinirii regenerabilelor peste de doar 30 de lei/an, pentru o gospodărie medie.

Specialiştii în energie spun că schema de sprijin ar trebui regândită

“Cred că o cotă de 8,3% în 2017 ar putea aduce în premieră pe piața energiei din România tranzacțiile în care producătorii de energie regenerabilă vor plăti din buzunarul lor pentru ca furnizorii de energie să le preia producția. Nu produci, nu primești certificate. Interesul producătorilor a fost mereu să valorifice toate certificatele primite, prețul la care au vândut energia aproape că nu a contat”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Sorin Elisei, partener la Energy Friends & Advisors

“Un alt scenariu însă ar putea fi cel în care majoritatea producătorilor (mai ales din zona energiei eoliene) și-ar restrânge sau chiar opri temporar funcționarea, pentru a evita să acumuleze un stoc de certificate care nu valorează nimic. Și atunci vom asista la creșterea prețurilor, cel puțin la nivel en gros”, mai spune Elisei.

“Pe de altă parte, chiar și o cotă de 12,3% ar duce la anularea a milioane de certificate verzi în 2017 (lucru care se va întâmpla și în 2016, de altfel). De aceea, personal consider că schema de susținere a energiei regenerabile prin certificate verzi nu mai funcționează și trebuie înlocuită urgent”, a conchis Sorin Elisei.

Potrivit datelor ANRE, la finalul acestui an se estimează acreditarea unei capacităţi instalate totale de circa 5.292 MW în regenerabile. 

Te-ar mai putea interesa și
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Conducerea Exim Banca Românească va fi asigurată, în următorii patru ani, de Traian Halalai în calitate de preşedinte executiv şi de trei vicepreşedinţi, în urma deciziei de luni a......
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde de lei
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde ...
Activele nete ale celor 247 de fonduri deschise şi închise, locale şi străine, din România au crescut în luna octombrie, ...
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă au intrat două asocieri de firme românești și una de firme italiene
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă ...
Directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) Cristian Pistol a anunțat că ...
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
Autorităţile egiptene au anunţat luni că 28 de persoane au fost salvate după ce o ambarcaţiune turistică s-a scufundat ...