Klemm: Administraţia publică din România să răspundă mai bine nevoilor cetăţenilor şi investitorilor

Ambasadorul Statele Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, îşi exprimă speranţa că Executivul Cioloş va face reforme astfel încât administraţia publică din România să răspundă mai bine nevoilor investitorilor şi să fie capabilă să sprijine o economie puternică ce poate atrage investiţii din SUA şi Europa, potrivit Agerpres.
Economica.net - vin, 01 iul. 2016, 18:43
Klemm: Administraţia publică din România să răspundă mai bine nevoilor cetăţenilor şi investitorilor

‘În ceea ce priveşte creşterea investiţiilor americane în România, în calitate de ambasador al SUA nu pot face prea multe pentru a determina o companie americană să investească aici’, a afirmat Klemm, vineri seara, într-o emisiune la TVR.

Întrebat dacă guvernul poate face ceva în acest sens, diplomatul american a spus că poate face foarte multe, ‘de exemplu, îmbunătăţirea mediului investiţional, a mediului de afaceri din România’.

‘S-au făcut paşi importanţi în această direcţie, iar o măsură esenţială e lupta împotriva corupţiei. Aşadar, pe lângă continuarea luptei împotriva corupţiei, sper ca intenţiile Guvernului Cioloş de a face reforme administrative vor înregistra progrese, astfel încât funcţionarii publici şi administraţia publică din România să devină mai puţin politizată, mai profesionistă, mai bine pregătită, să dea dovadă de mai multă previzibilitate şi transparenţă, să răspundă mai bine nevoilor cetăţenilor şi investitorilor, să poată sprijini o economie puternică, activă în România, să atragă investitorii din SUA şi Europa, dar şi să ofere investitorilor români oportunităţi mai mari de investiţii în România’, a adăugat oficialul american.

Ambasadorul a mai spus că îi încurajează pe ‘legiuitori’ să caute modalităţi de a consolida într-o măsură şi mai mare legislaţia anticorupţie, în loc să o submineze pe cea deja existentă în domeniu, precizând că procesul de luptă împotriva corupţiei nu este unul ireversibil.

Întrebat care sunt cele mai mari riscuri de subminare a acestui proces, Klemm a amintit de ‘marţea neagră’.

‘Nu am fost aici, însă în perioada de pregătire pentru funcţia de ambasador al SUA în România am aflat de aşa-zisa ‘marţea neagră’ de acum câţiva ani. Din fericire, cred că instituţiile judiciare şi guvernamentale din România sunt suficient de puternice de a preveni un astfel de incident. Cred că societatea civilă din România e vigilentă şi suficient de puternică. Aşadar, un astfel de efort rapid şi de amploare de a reduce legislaţia existentă care să ajute România în lupta împotriva corupţiei este, cred eu, puţin probabil’, a spus ambasadorul american, într-o emisiune la TVR.

El a arătat, însă, că s-au înregistrat progrese semnificative în lupta României împotriva corupţiei şi că pe acest domeniu ţara noastră a devenit un model pentru alte state din regiune.

‘Este acest proces ireversibil? Nu, din păcate nu este şi am văzut în vecinătatea României, recent, în ultimii ani, ţări în care s-a înregistrat o involuţie în respectarea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei. Această luptă nu se va încheia niciodată. Corupţia e o problemă cu care se confruntă toate ţările. Ştiu acest lucru pentru că el este valabil şi în Statele Unite. Numeroşi guvernatori, foşti membri ai Congresului SUA, membri ai legislaturilor diferitelor state americane sunt acum la închisoare pentru corupţie. Aşadar, este o luptă care va dura un deceniu, o generaţie şi încurajez legislatorii români să caute modalităţi de a consolida şi mai mult legislaţia anticorupţie a României, în loc să submineze legislaţia deja existentă’, a subliniat ambasadorul Hans Klemm.

Te-ar mai putea interesa și
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel mondial – Reuters
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel ...
Gigantul german din domeniul ingineriei Robert Bosch a anunţat că intenţionează să concedieze până la 5.500 de angajaţi, un nou indiciu al dificultăţilor din industria auto germană,......
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ţărilor dezvoltate în combaterea schimbărilor climatice
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ...
Preşedinţia azeră a COP29 a propus stabilirea contribuţiei ţărilor dezvoltate la finanţarea combaterii schimbărilor ...
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat vineri, la Budapesta, că era important ca vineri să se ajungă ...
SOCAR vrea să-şi vândă participaţiile deţinute la firmele Bursagaz şi Kayserigaz din Turcia
SOCAR vrea să-şi vândă participaţiile deţinute la firmele Bursagaz şi Kayserigaz din Turcia
SOCAR, firma energetică de stat din Azerbaidjan, este în negocieri cu potenţiali cumpărători pentru vânzarea participaţiilor ...