Topul judeţelor cu cea mai mare valoare a daunei medii RCA – studiu

Primele trei judeţe în ceea ce priveşte valoarea daunei medii sunt, în cazul persoanelor fizice, Suceava (9.401 lei), Sălaj (9.192 lei) şi Călărași (8.127 lei), iar în cazul persoanelor juridice Suceava (16.338 lei), Arad (11.551 lei) şi Satu Mare (11.047 lei), relevă datele unui studiu realizat de compania de consultanță Milliman la comanda Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Economica.net - mar, 05 iul. 2016, 14:22
Topul judeţelor cu cea mai mare valoare a daunei medii RCA - studiu

Analiza mai relevă că, în cazul persoanelor fizice, frecvenţa daunei creşte proporţional cu capacitatea cilindrică a autovehiculului (de la 3,78% sub 1.200 cmc la 7,91% peste 2.500 cmc), dar scade odată cu creşterea vârstei deţinătorilor (de la 6,14% sub 25 de ani la 4,59% peste 40 de ani).

De asemenea, s-a constatat că segmentul vehiculelor de tipul cap-tractor deţinute de persoane juridice înregistrează cea mai mare frecvenţă a daunei (15,87%), precum şi cea mai ridicată valoare a daunei medii (18.564 lei).

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a solicitat companiei de consultanță Milliman, la începutul acestui an, să efectueze o analiză independentă ce a avut printre obiective determinarea unor repere de referință la nivelul pieței RCA privind dauna medie și frecvența medie a daunei, pe date comparabile pentru cele nouă societăți autorizate să practice asigurări obligatorii auto. Ca urmare, au fost furnizaţi indicatori principali de daunalitate, la nivel de societate autorizată să subscrie riscuri de răspundere civilă auto agregate la nivel de piață: frecvența daunelor, dauna medie, rata daunei, prima de risc etc. Acest demers s-a bazat pe informațiile referitoare la prime și daune brute de reasigurare, pentru ultimii trei ani (2013, 2014 și 2015), precum și pe structura detaliată a tarifelor de prime actuale furnizate de către societățile de asigurare.

În cadrul studiului au fost analizate şi tarifele notificate pentru anul 2016, prin compararea primei de risc obținute în baza frecvenței și daunei medii, cu prima de tarif notificată, având în vedere și cheltuielile cu comisioanele și administrarea poliţelor.

Au fost utilizate informaţii furnizate de toate cele nouă societăţi autorizate să desfăşoare activităţi de asigurare de răspundere civilă auto, respectiv Allianz-Țiriac, Asirom, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins, Generali, Groupama, Omniasig și Uniqa – precum și o analiză pe date agregate la nivel de piață.

Frecvenţa daunei şi dauna medie au fost analizate în raport cu cei mai utilizaţi factori de tarifare, fiind selectate, în cazul persoanelor fizice, vârsta, judeţul, tipul vehiculului, capacitatea cilindrică, iar pentru persoanele juridice judeţul, tipul vehiculului şi masa maximă autorizată.

Această analiză va fi realizată cu o periodicitate de 6 luni. ASF va continua să publice lunar, ca şi până acum, evoluţia primelor aferente poliţelor RCA, la nivelul autovehiculelor de transport, rezultată din notificările transmise Autorităţii de cele nouă societăţi de asigurare.

Mai multe detalii statistice ale analizei găsiţi aici.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr (în echivalent zahăr rafinat) au fost mai mari în 2023, faţă de anul ...