Ţările care aderă la această iniţiativă sunt Bulgaria, Croaţia, Letonia, Macedonia, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Republica Moldova şi România şi sunt discuţii avansate cu Estonia şi Ungaria, a precizat ministrul Sănătăţii la finalul reuniunii miniştrilor de resort din ţările Europei Centrale şi de Est.
‘Aş vrea să vă spun două cifre – 100 de milioane şi 10 miliarde. Este o populaţie de 100 de milioane de persoane şi vorbim despre cheltuieli cu produse farmaceutice de peste 10 miliarde de euro. Problemele sunt de acces, pe de o parte, dacă ne permitem anumite medicamente şi, pe de altă parte, avem o problemă cu medicamente care sunt retrase de pe pieţele noastre. Dacă o companie farmaceutică îşi permite să retragă un medicament de pe o piaţă de 2 milioane, de 20 de milioane poate, aş vrea să văd acea companie farmaceutică dacă îşi permite să retragă un medicament de pe o piaţă de 100 de milioane de locuitori’, a explicat ministrul Sănătăţii demersul oficialilor din cele 12 state.
El a arătat că, în aceste ţări, din totalul cheltuielilor cu sistemul sanitar, cheltuielile cu produsele farmaceutice reprezintă între 16 şi 24%.
‘Ritmul de creştere al cheltuielilor cu produsele farmaceutice îl excede în mod semnificativ pe cel al creşterii PIB-ului, de aici rezultă atât importanţa, cât şi necesitatea acestei întâlniri, acestei iniţiative. (…) Peste 64% din valoarea pieţei farmaceutice este compensată în ţările noastre într-o pondere sau în alta, vorbim despre un efort semnificativ pentru fiecare dintre bugetele ţărilor noastre. Ceea ce încercăm prin această iniţiativă este în mod clar să avem o poziţie de negociere mai fermă cu sectorul farmaceutic. În următoarea perioadă, grupurile de lucru din fiecare ţară vor lucra la un acord care să reliefeze principiile pe care le-am agreat astăzi’, a menţionat Voiculescu.
Ministrul Sănătăţii a adăugat că iniţiativa celor 12 ţări este salutată de Comisia Europeană.
‘Mesajul principal este că încercăm să căutăm soluţii şi o facem împreună şi aceasta este o chestiune de voinţă, de responsabilitate. (…) ‘, a mai arătat Voiculescu.
Prezent la declaraţia de presă, omologul său bulgar, Petar Moskov, a subliniat că mesajul este simplu: ‘Împreună suntem mai puternici’.
‘Acum, când facem acest lucru împreună (…), suntem partea puternică şi vom face regulile’, a spus Moskov.