Pentru construcția telescopului, care costă 180 de milioane de dolari, a fost nevoie de cinci ani, iar acesta va fi operațional din luna septembrie a acestui an.
“Proiectul are potențial de a căuta mai multe obiecte ciudate, pentru a înțelege mai bine originea universului și pentru a căuta viață extraterestră”, spune Zheng Xiaonian, directorul adjunct al Agenției Naționale de Observare, care se află sub coordonarea Academiei Chineze de Știință, care a și construit telescopul.
Cu o mărime cât 30 de terenuri de fotbal, radio telescopul cu diametrul de 500 de metri este semnificativ mai mare decât deținătorul recordului actual, care are doar 300 de metri, de la Observatorul Arecibo din Puerto Rico. Și este de zece ori mai sensibil decât telescopul dirijabil din Germania, care are un diametru de doar 100 de metri, scrie The Telegraph.
Din septembrie, telescopul va fi pus la dispoziția cercetătorilor din întreaga lume, și va ajuta la detectarea undelor gravitaționale. FAST, așa cum a fos numit telescopul, va fi în cele din urmă capabil să detecteze aminoacizi, blocuri de proteine, care ar semnala viața pe alte planete.
Cercetătorii care se află și la 2.000 de kilometri depărtare de locul în care a fost amplsat, în regiunea Pintang, Guizhou, pot folosi telescopul de observare prin control la distanță.
Președintele Chinei, Xi Jingping, este hotărât să facă din țara sa o putere spațială. Ambițiile sale includ instalarea unui om pe lună până în 2036 și construirea unei stații spațiale, al cărei prim modul va fi lansat în 2018. Recent, China a dezvăluit cel mai puternic super computer din lume, care este de trei ori mai puternic decât cel mai apropiat competitor.
Rivalul cinei, NASA, va ajunge pe Jupiter săptămâna aceasta, prin nava spațială Juno. Dacă misiunea este de succes, ar putea rezolva misterul norilor de furtună și dacă această planetă a fost sau nu prima din sistemul nostru solar.
Pentru instalarea telescopului, peste 9.000 de ţărani care locuiau pe o rază de aproape cinci kilometri au fost strămutaţi.