Premierul Dacian Cioloş începe luni un turneu asiatic în Vietnam şi Mongolia

Premierul Dacian Cioloş începe luni un turneu asiatic, care va debuta cu o vizită oficială în R.S. Vietnam, în perioada 11-14 iulie, ulterior urmând să participe la cel de-al 11-lea Summit ASEM (Europe-Asia Meeting), care va avea loc în Mongolia, la Ulan Bator, în zilele de 15 şi 16 iulie.
Economica.net - Dum, 10 iul. 2016, 10:34
Premierul Dacian Cioloş începe luni un turneu asiatic în Vietnam şi Mongolia

Potrivit unui comunicat al Executivului transmis duminică AGERPRES, vizita în Vietnam are scopul de a relansa ‘relaţia tradiţională de prietenie” dintre cele două ţări, cu un accent special pe dinamizarea cooperării economice şi a schimburilor comerciale.

‘Pe lângă discuţii bilaterale cu prim-ministrul, preşedintele şi alţi demnitari vietnamezi, premierul Dacian Cioloş va participa la Forumul Economic România-Vietnam de la Hanoi, alături de o delegaţie de peste 20 de reprezentanţi ai mediului de afaceri din România, pentru a identifica noi oportunităţi de afaceri cu parteneri vietnamezi şi pentru a valorifica pe deplin viitorul acord de liber schimb UE-Vietnam’, precizează sursa citată.

În privinţa Summit-ului ASEM, Guvernul susţine că acesta are ca temă principală – ”20 de ani de ASEM: parteneriat pentru viitor prin conectivitate”, cadru în care se va urmări ‘valorificarea dialogului dintre Europa şi Asia pentru dezvoltarea statelor asiatice în beneficiul ambelor părţi’.

Sursa citată menţionează că premierul Cioloş va prezenta ‘argumentele în favoarea transformării României într-un punct nodal pentru proiectele de inter-conectare dintre Europa şi Asia, fie că vorbim despre infrastructura de transport de mărfuri, de energie sau despre comunicaţii’.

În marja lucrărilor summit-ului, premierul Dacian Cioloş va avea o serie de întrevederi bilaterale cu omologi din state participante la reuniune.

Relaţii bilaterale între România şi Republica Socialistă Vietnam

România şi Republica Socialistă Vietnam au stabilit relaţii diplomatice, la rang de ambasadă, la 3 februarie 1950. Reprezentanţele diplomatice ale României la Hanoi şi ale Vietnamului la Bucureşti au fost înfiinţate în 1955.

La 16 octombrie 2003, preşedintele Republicii Socialiste Vietnam, Tran Duc Luong, şi omologul său român, Ion Iliescu, au participat, la Bucureşti, la Forumul Economic Româno-Vietnamez, desfăşurat la Camera de Comerţ şi Industrie a României, ocazie cu care cei doi şefi de stat au subliniat importanţa relansării relaţiilor comerciale şi economice dintre cele două ţări.

În R. S. Vietnam au efectuat vizite preşedinţii României, Emil Constantinescu, care, în perioada 14-16 noiembrie 1997, a participat, la Hanoi, la cea de-a 7-a Conferinţă la nivel înalt a Francofoniei, şi Ion Iliescu, care a efectuat o vizită în R.S. Vietnam, în perioada 16-18 februarie 2002, în cadrul unui turneu diplomatic în Asia.

Vizita oficială la Hanoi a premierului Dacian Cioloş reprezintă prima întâlnire la nivel de prim-ministru între cele două ţări după 21 de ani. Ultima vizită în R. S. Vietnam la acest nivel a fost efectuată, în perioada 7-9 iulie 1995, de prim-ministrul Nicolae Văcăroiu.

Vietnamul este unul dintre principalii parteneri economici asiatici ai României, ocupând, totodată, unul dintre primele locuri în rândul partenerilor comerciali din ASEAN, potrivit site-ului oficial al MAE.

În 2014, volumul schimburilor comerciale bilaterale a fost de 138,45 milioane dolari SUA. Exportul românesc spre Vietnam a fost de 48,94 milioane dolari SUA, în timp ce importul din Vietnam s-a ridicat la 89,51 milioane dolari.

Exporturile sunt constituite în principal din: maşini, aparate şi echipamente electrice, materiale textile, lemn, cărbune de lemn şi articole din lemn, produse ale industriei chimice, materiale plastice, metale comune, produse din carne, instrumente şi aparate optice, fotografice şi cinematografice.

Importurile sunt reprezentate în principal din: cafea, ceai, condimente, materiale textile, plastice şi cauciuc, produse alimentare, piei brute şi articole din piele, metale comune şi articole din metale comune, mobilier.

Documente de colaborare bilaterală: Acordul comercial şi de plăţi între cele două ţări (Hanoi, 6 decembrie 1991); Acordul de promovare şi protejare reciprocă a investiţiilor (Bucureşti, 2 septembrie 1994); Acorduri pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi pe capital, relaţiile consulare şi colaborarea în domeniile culturii, ştiinţei, învăţământului şi sportului (Hanoi, 8 iulie 1995); Acordul bilateral de cooperare între Societatea Română de Radiodifuziune şi Radio Vocea Vietnamului (Bucureşti, 24 iulie 2001); Document de reînnoire a acordului de cooperare bilaterală între Camera de Comerţ şi Industrie a României şi Camera de Comerţ a Vietnamului (Bucureşti, 19 iunie 2008); Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Socialiste Vietnam privind cooperarea în domeniul apărării (Hanoi, 13 aprilie 2011); Acordul de cooperare dintre Ministerul Justiţiei din România şi Ministerul Justiţiei din Republica Socialistă Vietnam (Bucureşti, 15 iulie 2013).

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei coaliţii de guvernare să fie propus de PSD, iar ministerele să fie......
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere semnificativă, la 1%, de la 2,8% anterior, ...