Testul de date mobile la 1 Gbps a fost posibil prin utilizarea simultană a mai multor bande de frecvenţă, prin care conexiunea la internet atinge o viteză cumulată a legăturilor disponibile.
Trecerea la viteze >1Gbps va permite utilizarea de noi tipuri de aplicaţii, de la streaming-ul video 4K la realitate augmentată, VR, streaming la înaltă rezoluţie, inclusiv cu ajutorul dronelor, servicii Internet of Things şi alte tehnologii care ar putea deveni mainstream în următorii ani.
Cum utilizează românii 4G
Cel mai mult trafic 4G se înregistrează în intervalul orar 17-23, iar cel mai mare număr de utilizatori este online dimineaţa, între orele 7-12, potrivit datelor prezentate joi de Orange.
Cei mai matinali utilizatori sunt în judeţele Sălaj şi Neamţ, iar cei mai nocturni cei din Mehedinţi.
Smartphone-ul este dispozitivul preferat al utilizatorilor 4G din România, cu o cotă de 71%, iar 45% din trafic este realizat prin aplicaţii de streaming video.
Orange a îmbunătăţit recent reţeaua la standard 4G de-a lungul principalelor artere rutiere şi feroviare care leagă Capitala de litoral şi de munte. Astfel, clienţii au acoperire 4G pe autostrăzile A1 Bucureşti – Piteşti, A2 Bucureşti – Constanţa şi A3 Bucurelti – Ploieşti, pe DN1 (Bucureşti – Braşov) şli pe DN39 (Constanţa – Vama Veche). Netul la viteze 4G este prezent şi pe anumite garnituri, pe rutele feroviare Bucureşti – Constanţa şi Bucureşti – Braşov.
Orange este cel mai mare operator mobil din România după numărul de clienţi – peste 10 milioane la 31 martie, cu venituri de 947 milioane de euro anul trecut.