Potrivit unui comunicat al FGA, remis, vineri, AGERPRES, după data publicării deciziei, Fondul de Garantare a Asiguraţilor poate proceda, la cererea posibililor creditori de asigurări ai companiei Forte Asigurări, la deschiderea dosarelor de daună pentru evenimente întâmplate între data publicării deciziei Autorităţii de Supraveghere Financiară şi cea a denunţării contractelor de asigurare, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului (art. 12 din Legea nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraţilor).
FGA precizează că în 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Deciziei nr. 1332/05 iulie 2016 privind stabilirea stării de insolvenţă, declanşarea procedurii falimentului şi retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii ‘Forte Asigurări Reasigurări’ SA, compania este obligată să predea Fondului de Garantare a Asiguraţilor evidenţa contractelor de asigurare în vigoare la data publicării Deciziei, evidenţa completă a dosarelor de daună şi evidenţele tehnico – operative şi contabile aferente contractelor şi dosarelor.
FGA va desemna în termen de 30 de zile o Comisie Specială, formată din proprii specialişti, în vederea aprobării sumelor solicitate la plată din disponibilităţile sale. După preluarea evidenţelor companiei Forte Asigurări, FGA va publica pe site-ul propriu, www.fgaromania.ro, lista potenţialilor creditori de asigurări ai companiei.
Plata dosarelor se va putea realiza de către FGA doar după ce instanţa de judecată stabileşte, definitiv, falimentul Forte Asigurări, conform art. 13 alin. (1) din Legea nr. 213/2015 coroborat cu art. 266 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. În vederea încasării indemnizaţiilor/despăgubirilor, orice persoană care pretinde un drept de creanţă de asigurări împotriva asigurătorului în faliment poate formula o cerere motivată în acest sens, adresată Fondului în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului sau de la data naşterii dreptului de creanţă, atunci când acesta s-a născut ulterior.
Prin decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară, nr. 1332/05 iulie 2016, societatea este obligată să-şi informeze clienţii asupra posibilităţilor de denunţare a contractelor încheiate cu Forte Asigurări, cât şi cu privire la dreptul acestora de a recupera primele de asigurare achitate, aferente acestor contracte, proporţional cu perioada cuprinsă între momentul denunţării şi cel al expirării duratei lor de valabilitate.