Cioloş a vorbit liderilor lumii despre crearea unui tribunal internaţional împotriva terorismului

Premierul Dacian Cioloş a declarat, în contextul Summitului ASEM care a avut loc vineri şi sâmbătă în Mongolia, la Ulan Bator, că prin crearea unui tribunal internaţional împotriva terorismului, o iniţiativă propusă de România şi Spania, se va da un mesaj clar că se poate acţiona la nivel multilateral şi folosind instrumente mai puternice decât declaraţiile politice.
Economica.net - Dum, 17 iul. 2016, 07:48
Cioloş a vorbit liderilor lumii despre crearea unui tribunal internaţional împotriva terorismului

„Aceste două zile de reuniuni au fost marcate de evenimentele din Franţa şi, în consecinţă, s-a discutat şi despre modul în care să abordăm terorismul cu nişte mecanisme mai clare şi mai ferme decât declaraţiile politice. S-au făcut şi declaraţii politice şi, de altfel, a existat o declaraţie a liderilor care au participat la acest Summit legat de evenimentele din Franţa, dar şi din alte părţi din lume, unde au avut loc atentate în ultima perioadă. Iar astăzi, la discuţia informală, pe care am avut-o, eu am reiterat un punct de vedere al României, o propunere a României, împreună cu Spania de altfel, să mergem dincolo de declaraţiile politice şi să găsim mijloace prin care să întărim capacitatea comunităţii internaţionale de a reacţiona în astfel de situaţii. Noi am propus crearea unui tribunal internaţional împotriva terorismului, în care să fie tratate şi judecate astfel de situaţii, pentru a da un mesaj clar că se poate acţiona la nivel multilateral şi folosind instrumente mai puternice decât declaraţiile politice, instrumente juridice”, a spus premierul Cioloş, într-o declaraţie acordată Radio România şi publicată sâmbătă pe site-ul Guvernului.

Prim-ministrul a adăugat că s-a convenit ca pe acest subiect să existe o coordonare în perioada următoare la nivel internaţional.

„Am primit mai multe semnale de susţinere. Am văzut o idee similară de a acţiona la nivel juridic internaţional venită şi din partea Indiei. Am avut o discuţie (…) informală cu vicepreşedintele Indiei, care a reprezentat India la acest Summit, şi am convenit să ne coordonăm în perioada următoare la nivel internţional pe acest subiect, sigur împreună cu Spania, cu care am fost de altfel iniţiatorii acestei idei”, a precizat Cioloş.

Premierul Dacian Cioloş a participat vineri şi sâmbătă, la Ulan Bator, la cel de-al XI-lea Summit ASEM. Summitul ASEM a marcat în acest an 20 de ani de la lansarea dialogului politic între Europa şi Asia, prin organizarea unei reuniuni la nivel înalt, „eveniment important în relaţiile economice şi politice dintre ţările europene şi asiatice”, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Ministerul român al Afacerilor Externe a lansat, la începutul anului 2015, ideea unei curţi penale internaţionale împotriva terorismului, pe fondul intensificării acestui fenomen. Iniţiativa a fost lansată de fostul ministru Bogdan Aurescu, la Consiliul Afacerilor Externe al UE din 9 februarie 2015.

O astfel de structură ar avea, în optica MAE român, inclusiv rolul de suplini autorităţile naţionale, acolo unde este cazul, în a cerceta şi judeca asemenea fapte, dacă statele respective nu au capacitatea sau voinţa să o facă sau de a le determina să realizeze acest demers. România consideră că o asemenea construcţie ar însemna recunoaşterea naturii transnaţionale a terorismului şi a efectelor sale grave asupra comunităţii internaţionale.

Totodată, potrivit evaluărilor Ministerului Afacerilor Externe, o astfel de instituţie ar întări eforturile comunităţii internaţionale în lupta împotriva terorismului şi ar oferi credibilitate şi legitimitate, având în vedere independenţa şi neutralitatea pe care o are un tribunal internaţional.

În viziunea României, o instanţă penală internaţională pentru crima de terorism ar trebui să judece şi să sancţioneze fapte teroriste grave, care reprezintă o ameninţare la adresa păcii şi securităţii. Propunerea diplomaţiei române pleacă de la ideea că reacţia comunităţii internaţionale faţă de fapte precum cele menţionate trebuie să fie fermă şi fără echivoc, bazată inclusiv pe dreptul internaţional.

Te-ar mai putea interesa și
MET a cumpărat Comax France SAS
MET a cumpărat Comax France SAS
Grupul energetic MET a achiziţionat o participaţie de 100% la Comax France SAS (Comax), proprietar, operator şi dezvoltator de sisteme combinate de energie termică şi electrică (CHP) şi......
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu ...
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...