Creanţele administraţiei publice au scăzut la 26,1% din PIB, în primul trimestru

Creanţele administraţiei publice au scăzut cu 1,6 puncte procentuale la 26,1% din PIB, în primul trimestru din acest an comparativ cu perioada similară a anului precedent, se arată într-o publicaţie a Băncii Naţionale a României (BNR), care precizează că este vorba despre date provizorii.
Economica.net - Dum, 17 iul. 2016, 07:58
Creanţele administraţiei publice au scăzut la 26,1% din PIB, în primul trimestru

‘Creanţele financiare ale sectorului ‘Administraţii publice’, exprimate ca pondere în produsul intern brut, au scăzut la 26,1% faţă de 27,7%. Deţinerile de acţiuni şi alte participaţii ale statului s-au micşorat cu 0,8 puncte procentuale, ajungând la nivelul de 10,9% din PIB. Depozitele administraţiei publice s-au micşorat cu 0,5 puncte procentuale, până la 7,4% din PIB, iar alte conturi de primit au scăzut cu 0,2 puncte procentuale, ajungând la un nivel de 6,9% ca pondere în PIB’, precizează BNR.

Angajamentele financiare ale Administraţiei publice au scăzut ca pondere în produsul intern brut, atingând un nivel de 44,7%, faţă de 45,7%.

‘Împrumuturile au scăzut cu 0,3 puncte procentuale şi reprezentau 9,0 la sută din PIB la finele trimestrului I 2016, evoluţie datorată rambursărilor faţă de terţi. Datoriile comerciale au crescut cu 0,1 puncte procentuale, până la 6,0 la sută din PIB. Titlurile de natura datoriei, în lei şi valută, au scăzut cu 0,8 puncte procentuale ajungând la un nivel de 29,0 la sută din PIB, însă în valoare absolută aceste angajamente au crescut cu 3,4 la sută. Dacă în cazul titlurilor de natura datoriei pe termen scurt s-a înregistrat o diminuare pe seama răscumpărării într-un ritm mai accelerat decât emisiunea de noi titluri cu această scadenţă, pentru titlurile pe termen lung se constată creşteri datorate emisiunilor noi de titluri, urmare modificării managementului datoriei publice prin care se urmăreşte majorarea scadenţei medii a titlurilor emise de administraţiile publice’, menţionează sursa citată.

În trimestrul I 2016 sectorul ‘Administraţii publice’ a înregistrat un necesar de finanţare de 0,7% din PIB, în timp ce în trimestrul I 2015 prezenta o capacitate de finanţare de 0,2% din PIB.

Subsectorul ‘Administraţia centrală’ a înregistrat un necesar de finanţare în trimestrul I 2016 de 1,0 la sută din PIB.

‘Administraţiile locale’ au avut o capacitate de finanţare de 0,3% din PIB, cu 0,2 puncte procentuale mai puţin faţă de trimestrul I 2015. ‘Administraţiile de securitate socială’ au avut o capacitate de finanţare în trimestrul I 2016 de 0,01 la sută din PIB, iar în trimestrul I 2015 de 0,13 la sută din PIB.

Te-ar mai putea interesa și
MET a cumpărat Comax France SAS
MET a cumpărat Comax France SAS
Grupul energetic MET a achiziţionat o participaţie de 100% la Comax France SAS (Comax), proprietar, operator şi dezvoltator de sisteme combinate de energie termică şi electrică (CHP) şi......
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu ...
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...