Potrivit studiului, cheltuielile anuale aferente călătoriilor în străinătate pentru o gospodărie vor ajunge în medie la aproape 4.800 euro în anul 2025, principalii factori care vor influenţa în următorii zece ani turismul la nivel global sunt dezvoltarea clasei de mijloc, extinderea accesului la internet, îmbunătăţirea infrastructurii de transport şi creşterea numărului persoanelor vârstnice care au mai mult timp pentru a călători.
‘Turismul internaţional, accesul la internet şi la tehnologiile inovatoare au schimbat radical percepţia şi comportamentul consumatorului. Dacă înainte românii preferau să vină cu valuta de acasă când călătoreau în străinătate, acum tot mai mulţi dintre ei aleg să plătească direct cu cardul în magazine şi să retragă bani de la bancomate în ţările de destinaţie atunci când au nevoie de numerar. Anul trecut, românii care au călătorit în afara ţării au realizat plăti cu cardul în valoare de 5,3 miliarde de lei şi au retras de la bancomate peste trei miliarde de lei. Comportamentul lor de plată este similar cu cel al străinilor care vin în România, valoarea medie a unei plăţi cu cardul în străinătate fiind 57 euro (254 lei), iar suma medie retrasă la ATM este de 182 euro (810 lei). În comparaţie, turiştii străini din România plătesc în medie cu cardul 53 de euro şi retrag la ATM suma medie de 155 de euro’, a declarat Cătălin Creţu, director general pentru România, Croaţia, Malta şi Slovenia, Visa Europe.
‘Vom asista la formarea unei categorii mai extinse de turişti, iar cheltuielile în străinătate vor avea o pondere mai mare în veniturile gospodăriilor. Probabil, această categorie va fi formată din persoane mai în vârstă, originare din state emergente, care se vor diferenţia foarte mult de profilul actual al călătorului’, a declarat Wayne Best, economist şef al Visa Inc.
Visa inc. este o companie internaţională de tehnologii de plată care conectează consumatorii, companiile, instituţiile financiare şi guvernele din peste 200 de ţări prin sisteme de plăti electronice. Compania operează una dintre cele mai avansate reţele de procesare a plăţilor din lume, VisaNet, capabilă să proceseze peste 65.000 de tranzacţii pe secundă, asigurând protecţie împotriva fraudei pentru consumatori şi plăti sigure pentru comercianţi.