‘Împărţirea costurilor între acţionari şi deţinătorii de obligaţiuni reprezintă o precondiţie pentru aprobarea, de către Comisia Europeană, a ajutorului de stat pentru o bancă aflată într-o situaţie dificilă şi nu contravine legislaţiei comunitare’, se arată într-o decizie a Curţii de Justiţie a UE, care este obligatorie şi nu poate fi contestată.
Decizia Curţii este o dovadă de sprijin pentru Comisia Europeană (CE), care, în anul 2013, a revizuit reglementările referitoare la ajutoarele acordate băncilor în perioade de criză, în ideea de a transfera costurile de salvare a băncilor de la contribuabili spre investitorii privaţi.
Potrivit Curţii, reglementările prevăd norme clare cu privire la situaţiile în care se aplică împărţirea costurilor între acţionari şi deţinătorii de obligaţiuni şi când poate fi evitată. ‘Împărţirea costurilor poate fi înţeleasă ca fiind destinată să împiedice recursul la ajutoarele de stat ca un simplu instrument care să permită băncilor să depăşească dificultăţile financiare’, precizează Curtea Europeană de Justiţie
În ultimele săptămâni s-a discutat foarte mult despre prevederile referitoare la împărţirea costurilor între acţionari şi deţinătorii de obligaţiuni, în condiţiile în care guvernul italian caută o modalitate pentru a recapitaliza o parte din băncile din Peninsulă, inclusiv cea mai veche bancă din lume, Banca Monte dei Paschi di Siena SpA.
Dosarul este unul problematic pentru premierul italian Matteo Renzi, deoarece o parte dintre obligaţiuni sunt deţinute de către familiile italiene care au cumpărat aceste titluri în speranţa unor randamente mai mari. Având în vedere că, în luna octombrie, ar urma să aibă loc în Italia un referendum cu privire la revizuirea sistemului politic, Renzi caută o soluţie care să salveze băncile fără a pierde voturile electoratului.