IMM-urile româneşti se împrumută la dobânzi similare cu cele din Euro Zone. Tot mai puţine se califică pentru credit

Diferenţele de dobândă dintre România şi băncile din Vest s-au redus la circa un punct procentual, iar în unele cazuri putem avea surpriza să găsim şi dobânzi mai mici decât în cele 19 ţări din Euro Zone. Cu toate acestea, soldul creditelor pentru IMM-uri scade de la lună la lună, iar băncile se bat pe maximum 100.000 de clienţi viabili din această zonă.
Gabriela Ţinteanu - joi, 21 iul. 2016, 20:58
IMM-urile româneşti se împrumută la dobânzi similare cu cele din Euro Zone. Tot mai puţine se califică pentru credit

Dobânda medie publicată de Banca Centrală Europeană pentru luna mai a fost de 3,1% pentru o linie de credit de un an, creditele revolving pentru capital de lucru, în timp ce BNR a publicat o medie de 2,79% pentru acelaşi tip de credit în aceeaşi perioadă. Statisticile BNR diferă totuşi de cele ale BCE deoarece nu sunt atât de bine defalcate şi nu permit decât obţinerea unei dobânzi pentru creditele de sub un milion de euro.

În cazul BCE, dobânda pentru un credit cuprins între 250.000 şi un milion de euro este de 1,94%. Astfel, chiar dacă nu este neapărat mai mică (pentru că depinde şi de suma împrumutată) diferenţa de cost este de circa un punct procentual şi creşte uşor în funcţie de durata de rambursare a împrumutului.

Ceea ce este interesant este faptul că dobânzile nu diferă prea mult nici dacă vorbim de creditele în lei. Astfel, dobânda pentru acelaşi tip de credit dar acordat în lei este de 3,89% deci cu numai 0,7% mai mare decât dobânda la creditul în euro din Uniunea Europeană. Mai mult încă, săptămâna aceasta, CEC Bank a anunţat o promoţie la creditele de investiţii (pe termen lung) cu dobânzi de 2,95% şi perioadă de rambursare de până la 15 ani.

Cu toate acestea, IMM-urile se împrumută din ce în ce mai puţin. Unul dintre motivele pentru care scade soldul creditelor pentru firme este faptul că, multe dintre ele nu se califică pentru un credit bancar pentru că nu au situaţii financiare solide, astfel că bătălia acerbă între bănci este pe un număr redus de potenţiali clienţi IMM.

Din cele 300.000 de IMM-uri din piaţa locală doar în jur de 100.000 sunt viabile pentru creditare, iar pentru acestea atât dobânda, cât şi standardele de creditare sunt mai laxe, a declarat Dan Pascariu, preşedintele Consiliului de Administraţie al UniCredit Bank.

Raportul de stabilitate financiară pe 2015 al BNR arată că în cazul IMM s-a înregistrat o diminuare a finanțărilor de 6 la sută, mai mare decât în cazul corporațiilor (unde scăderea a fost de 1,5 la sută). Creditarea bancară a sectorului întreprinderilor mici și mijlocii se menține modestă. Un număr redus și în scădere de IMM din România apelează la surse de finanțare de la băncile autohtone, reprezentând 16,1 la sută din totalul companiilor active, precizează BNR.

 

 Dobânzile din UE versus cele din România

Tip credit/perioadă

Dobânda în Euro Zone

Tip credit/perioadă/valută

Dobânda în România

 

3,10%

 

2,79%

 

2,89%

 

3,68%

250.000 – 1 milion euro/an

1,94%

 

3,89%

250.000 – 1 milion euro/1-5 ani

1,85%

 

5,04%

 

Sursa: Banca Central Europeană, BNR

 

 

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...