Sindicatele din Sănătate cer alocarea tuturor drepturilor mai noi sau mai vechi ale medicilor

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" precizează că în disputa cu Ministerul Sănătăţii pe tema plăţii gărzilor suplimentare, problema este reprezentată de semnificaţia diferită a cuvântului "plată" pe care o dă ministerul, iar sindicatele cer acordarea tuturor drepturilor aferente acestora.
Economica.net - Dum, 24 iul. 2016, 18:27
Sindicatele din Sănătate cer alocarea tuturor drepturilor mai noi sau mai vechi ale medicilor

„Luând act de declaraţiile publice ale Ministerului Sănătăţii, din data de 24 iulie 2016, aşa cum au fost preluate de mass-media, privind faptul că va plăti gărzile suplimentare (gărzile suplimentare vor fi plătite), precizăm următoarele: Federaţia „Solidaritatea Sanitară” nu a afirmat niciodată că gărzile suplimentare normei de bază, ce vor face obiectul unui contract individual cu timp parţial, nu vor fi plătite. Plata acestora este stabilită în cadrul OUG nr. 20/2014. Problema o reprezintă semnificaţia diferită a cuvântului „plată” (drepturi salariale), pe care o dă Ministerul Sănătăţii faţă de noi. Cu alte cuvinte, în discuţie este cuantumul plăţilor, respectiv acordarea tuturor drepturilor aferente acestora, aşa cum le-am precizat în mod public, solicitările noastre fiind clare”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii Federaţiei susţin că în cadrul negocierilor de vineri, 22 iulie 2016, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au indicat în mod clar că, din punctul de vedere al instituţiei, nu există cadrul legal pentru acordarea acestor drepturi, arătând că a înaintat solicitările acesteia Ministerului Muncii, rezolvarea lor depinzând de deciziile acestei instituţii.

„În acest sens, reiterăm încă odată, în mod public, solicitarea unei întâlniri comune între reprezentaţii celor două instituţii şi cei ai Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, pentru rezolvarea problemelor ce ţin de gărzile medicilor şi a tuturor problemelor rămase nerezolvate în salarizarea personalului din sistemul sanitar. Reamintim faptul că aceste solicitări au fost transmise în mod consecvent în ultimele două luni, amânarea negocierilor conducând la situaţia actuală”, se precizează în comunicat.

Potrivit Federaţiei, în contextul în care reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au estimat că modificarea OMS nr. 870/2004 pentru aprobarea Regulamentului privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în unităţile publice din sectorul sanitar va dura cel puţin 30 zile, reprezentanţii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” au solicitat acoperirea vidului legislativ prin intermediul unui set de recomandări, care să sprijine activitatea spitalelor. Aceste recomandări trebuie să includă însă şi acordarea drepturilor solicitate de către aceasta.

„Apreciem în mod public disponibilitatea Ministerului Sănătăţii de a recunoaşte faptul că există o problemă legată de organizarea activităţii de gardă în unităţile sanitare publice, caracterizată de obligarea medicilor la un timp de muncă cu mult peste normele legale în vigoare, de necesitatea îmbunătăţirii condiţiile de muncă şi de plata unor drepturi. Considerăm însă că nu este suficient, fiind necesară în acest moment intrarea în legalitate din toate punctele de vedere şi acordarea tuturor drepturilor, aşa cum le-am solicitat şi argumentat. Ne exprimăm încă odată disponibilitatea de a participa la soluţionarea cererilor care necesită o abordare atentă, experţii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” fiind dispuşi să participe la elaborarea noilor acte normative, acolo unde este cazul. Precizăm că până la demararea negocierilor şi soluţionarea problemelor indicate de noi, demersurile Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” vor continua, aşa cum au fost stabilite”, se mai arată în comunicat.

Potrivit unui comunicat anterior remis duminică AGERPRES, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” recomanda tuturor medicilor care efectuează gărzi să nu semneze contractele individuale de muncă cu timp parţial pentru efectuarea gărzilor suplimentare dacă nu le sunt menţionate expres în aceste contracte anumite drepturi şi avertizează că se poate ajunge la blocarea sistemului sanitar în privinţa activităţilor specifice gărzilor.

În acest context, Ministerul Sănătăţii a precizat că a iniţiat un dialog cu Ministerul Muncii pe această temă pentru a se asigura că nu vor exista discrepanţe la plata contractelor de muncă încheiate cu unităţile sanitare şi că la începutul săptămânii viitoare va fi trimisă către spitale o circulară care să clarifice modul de redactare a acestor contracte în contextul prevederilor OUG 20/ 2016, aşa încât procesul să se desfăşoare fără probleme.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...