‘Fiecare zi care trece fără ca legea insolvenţei să intre în vigoare este o greşeală şi un deserviciu adus românilor sufocaţi de datorii. Aşa cum am susţinut de la început, prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii insolvenţei persoanelor fizice a fost o greşeală. Argumentele invocate de Guvern şi de Consiliul Superior al Magistraturii pentru amânarea intrării în vigoare sunt aceleaşi pe care le-am auzit în discuţiile din comisii când am lucrat împreună pe această lege în ultimii doi ani de zile. De aceea, fac un apel la toţi factorii de decizie şi la toate instituţiile implicate, Guvern, Consiliul Superior al Magistraturii şi Ministerul Justiţiei, să definitiveze toate măsurile necesare pentru ca Legea insolvenţei persoanelor fizice să intre în vigoare la sfârşitul lunii septembrie a.c. Problemele invocate de Guvern în decembrie şi care au stat la baza ordonanţei de prorogare a termenului de intrare în vigoare a legii puteau fi rezolvate cu celeritate, într-un timp mai scurt de un an de zile’, a explicat Birchall, într-un comunicat de presă remis marţi AGERPRES.
În opinia sa, ‘necesitatea intrării în vigoare cât mai curând a Legii nr. 151/18.06.2015, Legea privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, este reclamată de realitatea din România, astfel încât debitorii de bună credinţă, aflaţi în necaz financiar, să poată să fie ajutaţi şi să nu mai stea cu frica în sân de teamă că îşi pot pierde agoniseala de o viaţă sau că pot fi executaţi silit’.
La sfârşitul lunii iunie, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaţilor a decis să amendeze ordonanţa de urgenţă care propunea prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii insolvenţei persoanelor fizice cu un an şi a stabilit ca actul normativ să intre în vigoare la 30 septembrie, aminteşte Birchall.