Orange pierde clienţi, Vodafone creşte uşor. Cum au încheiat primii doi operatori mobili prima jumătate a anului

Primii doi operatori de comunicaţii mobile din România au încheiat "la pas" prima jumătate a anului, cu creşteri uşoare ale veniturilor, în aşteptarea primelor rezultate ale proiectelor aflate în curs de realizare. Totul se petrece în umbra celor aproape 200.000 de numere de telefonie mobilă atrase în primul semestru prin portare de RCS & RDS, jumătate din totalul portărilor la nivelul pieţei.
Economica.net - mar, 26 iul. 2016, 21:02
Orange pierde clienţi, Vodafone creşte uşor. Cum au încheiat primii doi operatori mobili prima jumătate a anului

Numărul de clienţi Orange a scăzut, în timp ce Vodafone şi-a extins baza de utilizatori, iar veniturile ambelor companii au urcat cu procente de o singură cifră.

În trimestrul al doilea, veniturile totale ale Orange au crescut cu 3,3% faţă de nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut, la 240 de milioane de euro, compania precizând că afacerile au fost afectate de noile reglementări UE în privinţa roamingului.

Cadrul de reglementare european a trecut, de la 30 aprilie 2016, la noi limitări pentru tarifele de roaming.

Orange a pierdut, net, 163.000 de clienţi între 31 martie şi 30 iunie 2016: numărul total al clienţilor celui mai mare operator de comunicaţii mobile din România a ajuns, la jumătatea anului, la 9,846 milioane, faţă de 10,009 milioane de clienţi la sfârşitul primului trimestru. Venitul mediu pe utilizator a ajuns la 6,7 euro pe lună.

La Vodafone, veniturile din servicii mobile au ajuns în trimestrul al doilea la 174 milioane de euro, în creştere organică cu 4,2% faţă de perioada aprilie-iunie a anului 2015.

Numărul total al clienţilor serviciilor mobile a ajuns la 8,487 milioane, cu 26.000 mai mulţi decât la 31 martie, iar baza totală de clienţi Vodafone s-a extins cu 39.000 în al doilea trimestru, la 9,159 milioane, potrivit datelor anunţate de companie. Venitul mediu pe utilizator a ajuns la 6,1 euro.

Potrivit datelor comunicate de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), RCS & RDS, prin operatorul Digi Mobil, a atras în primul semestru aproape 200.000 de numere mobile portate. Dintr-un total de 415 mii de numere de telefonie mobilă portate în România în prima jumătate a anului, 197 de mii au ajuns la RCS & RDS, 88.500 la Orange, 83 de mii la Vodafone, respectiv 46 de mii în reţeaua Telekom.

4G şi net mobil

Ambele companii au anunţat creşterea puternică a traficului de net mobil 4G şi a penetrării smartphone-urilor.

La Orange, consumul de date prin 4G a crescut de patru ori în prima parte a acestui an, datorită vânzărilor de device-uri compatibile şi creşterii traficului disponibil clienţilor în ofertă. În luna iunie, numărul de dispozitive 4G conectate la reţeaua Orange s-a dublat faţă de iunie 2015, precizează compania, iar per total în primul semestru s-au vândut cu 32% mai multe smartphone-uri.

Posesorii de smartphone-uri au ajuns la 68% din baza de clienţi Orange, faţă de 54% cu un an în urmă.

Vodafone a anunţat un consum de date mobile de 15.480 Terrabytes în trimestrul al doilea (aprilie-iunie), dublu faţă de traficul din perioada corespunzătoare a anului trecut, creştere datorată ratei de penetrare mai mari a smartphone-urilor, care a crescut cu 6,4 puncte procentuale.

Proiecte de viitor

Orange nu face prea multe precizări privind rezultatele afacerilor recent lansate pe piaţa comunicaţiilor electronice fixe. Compania a devenit în această vară operator convergent fix-mobil, oferind internet prin fibră optică, televiziune prin cablu şi telefonie fixă la pachet cu serviciile mobile. Oferta este momentan disponibilă în Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, şi ar urma să fie extinsă în urban la nivel naţional până la sfârşitul anului. „Oferta a fost foarte bine primită”, precizează reprezentanţii Orange într-un comunicat.

Vodafone investeşte în acest an în principal în dezvoltarea serviciilor de conţinut TV. Compania a lansat recent aplicaţia 4G TV pentru Android, compatibilă cu contul MyVodafone, prin care le oferă clienţilor acces la circa 20 de canale TV live, la HBO GO şi la o colecţie de filme.

Aplicaţia este prezentată drept o platformă online de comerţ (marketplace) pentru conţinut de divertisment – video/TV/film şi muzică.

Şi Orange încearcă se evidenţieze pe piaţa serviciilor TV. Aplicaţia Orange TV Go, lansată în 2013, a ajuns la peste 80 de canale TV şi 500 de filme şi episoade de seriale şi emisiuni TV. Aplicaţia a adunat până acum peste 1,8 milioane de descărcări şi actualizări, iar numărul mediu lunar de utilizatori activi a crescut cu 57% în primul semestru din acest an, precizează compania, fără a specifica clar numărul de utilizatori activi ai Orange TV Go. Orange Home TV, platforma de televiziune prin satelit pentru acasă a companiei, a ajuns la finele lunii iunie la peste 300.000 de abonaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Un român cheltuiește, în medie, 35,42 euro pe suplimente alimentare față de 89 de euro cât este consumul pe cap de locuitor în Europa, potrivit unui studiu Cegedim, publicat de Type Nature,......
Aeroportul Otopeni va avea sălile de aşteptare dotate cu banchete noi, de 1,85 milioane lei
Aeroportul Otopeni va avea sălile de aşteptare dotate cu banchete noi, de 1,85 milioane lei
Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) vrea să achiziţioneze 450 de banchete pentru pasageri, cu 1,85 milioane ...
Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: UE riscă majorarea importului de gaze mai scumpe, pentru a câştiga încrederea SUA
Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: UE riscă majorarea importului de gaze mai scumpe, pentru a câştiga încrederea ...
Uniunea Europeană (UE) ar putea importa mai multe gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA, pentru a reduce deficitul comercial ...
Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore semi-submersibilă contractată pentru Neptun Deep, a ajuns la Constanţa
Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore semi-submersibilă contractată pentru Neptun Deep, a ajuns la Constanţa
Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore semi-submersibilă contractată pentru Neptun Deep, a ajuns la Constanţa, ...