Un tren Coradia a trecut luni prin gara Curtici din judeţul Arad, potrivit unui utilizator Facebook care a postat pe contul său imagini cu mijlocul de transport ce pare desprins din filmele SF (galerie foto).
„Confirmăm faptul că un tren special proiectat pentru România, din gama Coradia, a sosit în ţară şi îl vom prezenta în curând”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Gabriel Stanciu, director general Alstom pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova.
Gabriel Stanciu a mai vorbit recent despre aducerea noului tren. „Vom aduce în România, pentru teste, un tren regional performant numit Coradia Polyvalent. Este un tren Alstom hibrid (electric şi diesel), care poate merge atât pe linii electrificate, cât şi neelectrificate. Sperăm că astfel potenţialii clienţi, în special CFR Călători, să vadă în mod nemijlocit calitatea produsului şi performanţele sale”, a spus oficialul Alstom într-un interviu publicat de Bursa în luna mai.
Veşti proaste de la CFR Călători
Contactat de către ECONOMICA.NET, Iosif Szentes, directorul general al CFR Călători, a declarat că şi-ar dori un asemenea tren în flota companiei, dar, din păcate, nu sunt bani. „CFR Călători nu mai primeşte bani pentru astfel de investiţii din 2011″, a menţionat Szentes, care a adăugat că proiectele companiei pentru atragerea de finanţare prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 nu au fost considerate eligibile.
Dan Costescu, fostul ministru al Transporturilor, declara în aprilie că CFR Călători urma să cumpere 87 de rame electrice şi 23 diesel până în 2022.
Contract de 100 de milioane de euro
Alstom, lider al consorţiului compus din Alcatel Lucent România şi Pas 97 Impex, furnizează companiei naţionale de căi ferate CFR SA o nouă soluţie de management al traficului, pentru segmentul de mare viteză Sighişoara-Coşlariu-Simeria, în baza unui contract semnat în 2014. Partea de contract care îi revine companiei Alstom are o valoare de aproximativ 100 de milioane de euro.
Noul sistem de semnalizări furnizat de Alstom va permite creşterea vitezei de transport feroviar până la 160 km/h. În România, acesta este al doilea proiect în care Alstom foloseşte soluţia Atlas 200.
Pentru testarea tronsonului de cale ferată lung de circa 170 km, Alstom va introduce trenul regional – „Coradia Polyvalent” – care va atinge 160 km/h, se arată într-un comunicat al companiei.
Coradia Polyvalent este rezultatul tehnologiei create de-a lungul a 30 de ani de experienţă, spune compania. Aceasta este singura generaţie de trenuri cu podea joasă dintr-un capăt în altul care integrează sistemul energetic hibrid (atât electric, cât şi diesel). Preţul pentru un asemenea tren porneşte de la 5,7 milioane de euro, potrivit calculelor Economica.net pe baza contractelor obţinute de Alstom în Franţa.
Un alt tren care poate atinge 160 de kilometri/oră şi care circulă deja pe căile ferate române este Hyperion. Fabricat de craiovenii de la Softronic, acest tren circulă pe ruta Craiova-Bucureşti-Braşov, iar vara ajunge şi până la Constanţa.