Potrivit acestor surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, directorul general de la UniCredit, Jean Pierre Mustier, analizează mai multe modalităţi prin care să majoreze capitalul băncii, printre care se numără ieşirea completă din acţionariatul celei de a doua mari bănci poloneze şi vânzarea băncii online FinecoBank SpA. De asemenea, UniCredit analizează o posibilă vânzare a unei părţi importante din portofoliul său de credite neperformante. Sursele precizează însă că, deocamdată, nu a fost luată încă o decizie definitivă, iar planurile ar putea suferi modificări.
Jean Pierre Mustier, care la începutul acestei luni a preluat postul de director general al UniCredit, lucrează în prezent la un nou plan de afaceri destinat reducerii costurilor, consolidării capitalului şi creşterii profitabilităţii afectate de acumularea creditelor neperformante şi dobânzile extrem de scăzute. În prima săptămână de la preluarea mandatului, Mustier a vândut un pachet de 10% din acţiunile Pekao şi un alt pachet de 10% din acţiunile Fineco, strângând peste un miliard de dolari de pe urma acestor tranzacţii.
Potrivit surselor, Mustier intenţionează să utilizeze fondurile strânse de pe urma vânzărilor de active şi acţiuni pentru a face faţă posibilelor lovituri apărute ca urmare a vânzării creditele neperformante şi pentru a-şi majora rezervele de capital.
UniCredit urmează să dea publicităţii săptămâna aceasta rezultatele pe trimestrul al doilea.
În ultima vreme, UniCredit a avut dificultăţi în a-şi consolida baza de capital pentru a respecta noile reglementări în materie, sarcina fiind îngreunată de structura complexă a băncii cu operaţiuni în 17 ţări. La finele lunii martie, rata capitalului de bază de rangul 1 al UniCredit era de 10,5%, în scădere faţă de 10,7% la finele anului trecut. Unicredit are cea mai mică rată de capital de bază din rândul marilor bănci italiene, în condiţiile în care Banca Centrală Europeană cere o rată de 10% pentru 2016.
UniCredit este prezentă în 17 ţări din lume cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. În România, UniCredit Bank Austria, divizie a grupului bancar italian UniCredit, şi-a majorat participaţia pe care o deţine la UniCredit Ţiriac Bank, de la 50,5% până la 95,6% din acţiuni, prin preluarea pachetului de 45% deţinut de omul de afaceri Ion Ţiriac.