Magazinele care vând cel mai bine pe metrul pătrat. Benzinăriile sunt pe primul loc

Un metru pătrat de spaţiu comercial aduce unui comerciant care operează în România, în medie, peste 3.500 de euro pe an. Cele mai profitabile sunt magazinele din benzinării şi magazinele de proximitate. Cel mai puţin încasează magazinele specializate.
Alina Stanciu - joi, 28 iul. 2016, 21:01
Magazinele care vând cel mai bine pe metrul pătrat. Benzinăriile sunt pe primul loc

Magazinele din cadrul reţelelor de benzinării vor avea anul acesta cele mai mari vânzări pe metrul pătrat, arată calculele ECONOMICA.NET realizate pe baza unui studiu al companiei de cercetare Euromonitor. Cu vânzări estimate pentru anul acesta la 228,7 milioane de euro şi  o suprafaţă totală de peste 46.200 de metri pătraţi, acestea vând, în medie, de aproximativ 5.000 de euro pe metrul pătrat pe an. 

De altfel, benzinarii au devenit extrem de agresivi pe piaţa de retail din România, astfel că experţii Euromonitor prognozează pentru ei o creştere de 37,8% în următorii patru ani, cea mai mare între categoriile de comercianţi.

La o distanţă de câţiva zeci de euro de magazinele benzinăriilor, lanţurile de proximitate reuşesc să vândă mult mai bine decât hipermarketurile şi supermarketurile ale căror vânzări pe metrul pătrat sunt sub pragul de 4.000 de euro. Potrivit Euromonitor, anul acesta, acest tip de magazine vor genera vânzări totale de aproximativ 380 de milioane de euro şi au o cotă de aproximativ 2,4% din total piaţă de retail alimentar estimată la aproximativ 16 miliarde de euro. 

Promovând o politică a preţului mic la care se ajunge în special prin comercializarea produselor marcă privată, discounterii generează vânzări medii de peste 4.200 de euro pe metrul pătrat pe an.

Din datele Euromonitor, discounterii vor genera anul acesta vânzări totale de aproximativ 1,9 miliarde de euro şi vor ajunge în 2020 la un plus de 2,1 miliarde de euro. 

Supermarketurile şi hipermarketurile generează, în medie, vânzări similare pe metrul pătrat, deşi statutul lor în totalul pieţei de retail alimentar este destul de diferit. Hipermarketurile au în România o cotă de piaţă valorică de 27,7% în timp ce supermarketurile controlează sub 10%.

În ceea ce îi priveşte pe micii comercianţi independenţi, aceştia se află pe penultima poziţie a clasamentului în funcţie de vânzările pe metrul pătrat, cu un venit mediu de aproximativ 3.600 de euro pe an, la mică distanţă de magazinele specializate.

 

Tip magazin Vânzări anuale 2016 (euro) Suprafata (mp) Vânzare/mp/an (EURO)
Benzinarii 228,7 milioane 46200 4950
Proximitate 379,4 milioane 77200 4914
Discounteri 1,9 miliarde 448300 4239
Supermarketuri 1,58 miliarde 406400 3891
Hipermarket 4,5 miliarde 1209100 3717
Retaileri independeti 2 miliarde 563100 3673
Magazine specializate 2,4 miliarde 707300 3502

Sursa: Euromonitor

Menţionăm că vânzările au fost exprimate în lei şi nu includ taxele. Convertirea în euro a fost făcută de ECONOMICA.NET la un curs mediu de 4,4 lei pentru un euro.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...