ECONOMICA.NET vă spune în exclusivitate, printr-o serie de articole, ce sporuri şi beneficii primesc angajaţii la stat.
Iată câteva dintre articolele pe care le-am publicat deja:
13 sporuri, cotă-parte din profit, protecţie socială pentru salariaţii CFR Marfă
Beneficiile primite de salariaţii din aparatul de lucru al Guvernului
Beneficiile salariaţilor din Justiţie
Astăzi vă spunem ce sporuri primesc salariaţii Companiei Naţionale de Transporturi Aeriene Române Tarom, aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, potrivit informaţiilor obţinute de publicaţia noastră şi conform celor pe care compania le-a comunicat în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET.
Iată cele mai importante avantaje ale angajarii la Tarom:
Iată pe larg ce sporuri primesc salariaţii Tarom
– Spor de vechime, cuprins între 5% şi 25% din salariul de bază, funcţie de vechimea în muncă;
– Spor pentru condiţii nocive, în cuantum de 10% din salariul de încadrare lunar negociat minim pe companie;
– Spor pentru muncă în timpul nopţii, de 30% din salariile de încadrare lunare negociate ale salariaţilor din compartimentele şi departamentele cu program continuu.
– Spor pentru lucru sistematic peste programul normal de lucru, în cuantum de 25% din salariul de încadrare lunar negociat.
– Spor de degivrare – acordat timp de cinci luni pe perioada de iarnă.
Tichete de masă pentru cei mai mulţi angajaţi ai companiei
Iau tichete de masă majoritatea angajaţilor companiei Tarom, cu excepţia personalului aeronavigant şi a personalului aeronautic tehnic nenavigant care primeşte alimentaţie de protecţie şi întărire a organismului.
Compania asigură gratuit transportul unora dintre angajaţi
Tarom asigură pentru unii dintre angajaţi transportul organizat la şi de la Aeroportul Otopeni către domiciliu.
Tarom decontează parţial sau integral contravaloarea tichetelor de combustibil pentru transportul de la serviciu şi retur pentru angajaţii cu domiciliul într-o zonă neacoperită de transportul organizat de companie.
Diurnă pentru personalul aeronavigant şi personalul aeronautic tehnic nenavigant
Personalul aeronavigant trimis în misiuni de zbor, inclusiv misiuni de zbor de antrenament pe simulator, are dreptul la diurnă.
Personalul aeronautic tehnic nenavigant beneficiază de diurnă pe durata deplasărilor pentru activităţi de însoţire tehnică zbor.
Oficialii Tarom au refuzat să ne comunice cuantumul diurnei la care are dreptul personalul aeronavigant şi cel aeronautic tehnic nenavigant.
Drepturile enumerate mai sus sunt acordate salariaţilor Tarom în baza Contractului Colectiv de Muncă la nivel de companie, încheiat pe 1 octombrie 2015 şi în vigoare în prezent.
10.000 euro net lunar pentru CEO-ul Tarom
Directorul general executiv al Tarom a avut în 2015 o remuneraţie netă lunară de 10.000 euro şi 4.000 euro net lunar – alocaţie şi cazare.
Directorul general administrativ al Tarom şi directorul financiar al companiei au fost plătiţi fiecare cu câte 24.189 lei net lunar în 2015.
Remuneraţia fixă brută lunară a membrilor Consiliului de Administraţie a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor a fost de 5.250 lei în 2015, potrivit informaţiilor obţinute de publicaţia noastră.
ECONOMICA.NET a solicitat companiei Tarom Contractul Colectiv de Muncă în vigoare, însă documentul care reglementează drepturile angajaţilor companiei conţine informaţii confidenţiale, drept care e „la secret”, reiese din răspunsul oficialilor companiei, trimis redacţiei noastre.
„Contractul Colectiv de Muncă la nivel Tarom nu poate fi făcut public integral, deoarece se încalcă principiul privind confidenţialitatea unor informaţii cuprinse în acest Contract. Compania Tarom funcţionează într-un mediu concurenţial şi orice informaţie de acest fel poate da indicaţii concurenţei, ceea ce ar aduce atingere principiului concurenţei loiale”, au explicat pentru Economica.net oficialii companiei.
Precizări
Oficialii companiei Tarom au refuzat să ne comunice numărul de salariaţi care primesc sporurile antemenţionate şi cuantumurile acestor sporuri, deşi am solicitat explicit aceste informaţii.