Autostrada Sibiu-Orăştie: Cum ar trebui reconstruită secţiunea demolată, astfel încât să nu se surpe din nou?

Autostrada Sibiu-Orăştie va continua să se surpe la kilometrul 276, dacă pe porţiunea demolată nu va fi construit un viaduct în loc de umplutura cu pământ, spun unii specialişti. Potrivit lor, redeschiderea în condiţii de siguranţă a lotului cu probleme este tehnic imposibilă în mai puţin de doi ani. Oficialii de la Drumuri speră însă că îl vor redeschide anul acesta.
Economica.net - lun, 01 aug. 2016, 21:06
Autostrada Sibiu-Orăştie: Cum ar trebui reconstruită secţiunea demolată, astfel încât să nu se surpe din nou?

Soluţia de refacere a porţiunii demolate din autostrada Sibiu-Orăştie prin reconstruirea terasamentului este criticată de către specialiştii de la asociaţia Construim România.

„Înainte de inaugurare secțiunea problemă de 300 m a fost (re)construită de trei ori (!!) este de așteptat că la KM 276 a fost de departe cel mai bun terasament realizat de Impregilo din întreg tronsonul. Şi atunci cum se explică faptul că numai aici s-a surpat terasamentul în mod repetat? Răspunsul evident este că nu terasamentul e problema, ci stratul de suport. Cu toate acestea CNADNR speră că reconstruind terasamentul de la KM 276 pentru a cincea oară – a patra reconstrucție parţială a fost făcută în vara lui 2015 – autostrada se va stabiliza și va fi aptă de trafic. O metaforă spune că „nebunia înseamnă să încerci mereu acelaşi lucru şi să speri de fiecare dată că obții alt rezultat”…

„Soluţia tehnică reală a problemei terasamentului de la KM 276 nu este reconstrucţia lui ca terasament, ci înlocuirea lui cu un viaduct de 300m. Cu alte cuvinte, până când autostrada nu va fi așezată la KM 276 pe coloane de beton armat înfipte în stânca din adâncime, autostrada va continua să se surpe sistematic. Iar dacă CNADNR ar demara astăzi construcţia inevitabilului viaduct, chiar la un ritm de construcţie accelerat, reluarea traficului ar fi posibilă cel mai devreme abia în vara viitoare. Şi asta doar dacă KM 276 ar fi cea mai mare problemă a tronsonului. Numai că nu este”, spun specialiştii menţionaţi.

Opinia lor este împărtăşită şi de către expertul în construirea de drumuri Ion Grădinariu.

„Problema a pornit de la infiltraţiile de apă din pământul de fundare. Este o boală veche la noi în ţară să facem umpluturi de pamânt foarte mari”, a explicat expertul pentru ECONOMICA.NET.

Potrivit acestuia, în cazul porţiunii demolate a fost o „greşeală de concepţie” şi s-a folosit umplutură de pământ pe 24 de straturi, de 6 metri, în condiţiile în care umpluturile nu sunt recomandate pe mai mult de 3 metri.

Expertul susţine că în România există mai multe zone cu „umpluturi mari”, în special în apropierea podurilor, unde drumul s-a tasat din cauza acestora.

Grădinariu arată că, deşi aparent este mai ieftină, soluţia umpluturilor ajunge pe termen lung să coste mai mult decât una pe structură de beton.

El recomandă la rândul său ca în cazul secţiunii demolate din autostrada Sibiu-Orăştie să fie construit un viaduct pe coloane din beton la 18-24 de metri, pentru a fi eliminată problema umpluturilor.

Schimbarea traseului autostrăzii sau sisteme de sprijin?

Porţiunea demolată de la kilometrul 276 nu este însă singura secţiune cu probleme de pe lotul 3 al Autostrăzii Sibiu-Orăştie.

Potrivit asociaţiei Construim România, situaţia de la viaductul Aciliu este gravă şi iremediabilă în condițiile tehnice actuale. „Redeschiderea circulației publice pe tronsonul de autostradă A1 Orăștie – Sibiu Lot 3 în condiţii de siguranţă este tehnic imposibilă în mai puțin de doi ani și orice forțare a redeschiderii traficului pe actualele soluții tehnice înseamnă iresponsabilite la cel mai înalt nivel, respectiv punerea în pericol cu bună-știință a vieții celor care vor circula pe respectivul tronson de autostradă”, atrag atenţia reprezentanţii asociaţiei.

„CNADNR și Ministerul Transporturilor sunt responsabile de construcția unei autostrăzi sigure pentru utilizatorii ei. Ori fix asta nu fac cele două instituții! Din contră, din motive imposibil de înțeles – ce motiv poate fi mai presus de viața oamenilor?! – cele două instituții aleg să riște aberant și de-a dreptul inconștient. O autostradă pe pământuri mișcătoare, cu versanți de deblee care curg spre axul drumului nu este autostradă!”, subliniază specialiştii.

Potrivit lor, pentru a fi sigură în exploatare, A1 Orăștie – Sibiu Lot 3 are nevoie de soluţii tehnice radical diferite, pornite însă de la acceptarea realităţii că stratul de suport pur şi simplu nu ţine autostrada. „Iar în aceste situaţii, dacă nu luăm în considerare schimbarea traseului autostrăzii, singura soluţie este construcţia de sisteme de sprijin care să fie aşezate pe stânca de sub argila nisipoasă îmbibată cu apă”, mai spun reprezentanţii Construim România.

Pentru evaluarea problemelor de pe întreg lotul 3 al autostăzii Sibiu-Orăştie, Compania de Drumuri a scos la licitaţie un contract de expertiză. Deşi pe 31 mai a fost deschisă singura ofertă depusă, încă nu a fost atribuit contractul, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...