‘Având în vedere profitul de peste 800 de milioane euro, suntem încântaţi să prezentăm cel mai bun rezultat semestrial din istoria grupului nostru. Indicele capitalului comun de rang 1 de 13,3% se situează în mod evident peste nivelul reglementat şi subliniază baza noastră solidă de capital. De asemenea, ne permite să fim destul de relaxaţi atunci când privim rezultatul testului de stres publicat recent. Şi evoluţia calităţii activelor noastre ne oferă din plin motive de satisfacţie. Scăderea cu aproape 17% a volumului creditelor neperformante reprezintă cea mai rapidă îmbunătăţire raportată vreodată într-un semestru. Datorită acestei evoluţii, rata creditelor neperformante a scăzut de la 7,1% la 5,8% de la începutul acestui an’, a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank.
Potrivit acestuia, politica de dobânzi zero sau chiar negative a Băncii Centrale Europene, influenţată de nevoile politice, afectează rezultatul operaţional al Erste Group Bank. Creşterea economică solidă înregistrată pe pieţele de bază din Europa Centrală şi de Est şi cererea robustă pentru credite de retail nu au putut compensa în întregime această tendinţă.
‘Cu toate acestea, suntem mulţumiţi de rezultatul nostru din prima jumătate a acestui an, mai ales în condiţiile în care toate subsidiarele noastre au contribuit la această realizare. Suntem încrezători că vom reuşi să menţinem această tendinţă pozitivă a operaţiunilor cu clienţii, inclusiv datorită continuării investiţiilor în proiectele noastre de succes din zona digitalizării. În consecinţă, ne-am îmbunătăţit şi perspectiva pentru acest an, în pofida dificultăţilor, şi estimăm o rentabilitate a capitalului tangibil de peste 12%’, a agăugat Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank.
Raportul Erste Group Bank estimează o creştere economică în 2016 între 1,4% şi 4,1% pentru toate pieţele principale din Europa Centrală şi de Est, inclusiv Austria, pe fondul cererii interne solide.
Rentabilitatea capitalului tangibil (ROTE) este estimată la peste 12% în 2016, susţinând acordarea de dividende în continuare. Factorii favorabili includ continuarea creşterii creditării, precum şi continuarea îmbunătăţirii calităţii activelor într-un context de risc moderat. Factorii nefavorabili sunt menţinerea contextului caracterizat de dobânzi reduse care afectează rezultatul operaţional al grupului, precum şi rezultatele operaţionale mai reduse din Ungaria (volume mai reduse) şi România (ca urmare a re-evaluării valorii activelor), se menţionează în raportul Erste Group Bank.
Potrivit datelor acestui raport, taxele pe operaţiunile bancare se estimează că vor însuma circa 360 milioane euro înainte de impozitare în 2016, anterior eventualei plăţi extraordinare a taxei bancare în Austria în 2016 în valoare de aproximativ 200 milioane euro.