Trend: De ce au început să-şi reducă băncile capitalul social

Cel puţin trei bănci au anunţat că îşi vor diminua valoarea capitalului social pentru a-şi acoperi pierderile, constituite în principal din credite neperformante. Tendinţa înregistrată în ultima perioadă arată că instituţiile de credit se aşteaptă la un al doilea an de sistem bancar pe profit şi pentru a putea acorda dividente acţionarilor anul viitor au nevoie de o resetare a contului de profit şi pierdere.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 14 aug. 2016, 21:06
Trend: De ce au început să-şi reducă băncile capitalul social

Credit Agricole, Credit Europe Bank şi Patria Bank au anunţat că îşi vor diminua capitalul social pe parcursul acestui an cu sume cuprinse între 100 şi 200 de milioane de lei pentru a acoperi pierderile din anii anteriori după cum arată comunicările oficiale făcute de cele trei bănci în paginile Monitorului Oficial.

Reducerea capitalului social este o operaţiune neimpozabile care permite băncii să acopere pierderile rezultate în cea mai mare parte din creditele neperformante. Reducerea capitalului social nu afectează în nici un fel ceilalţi indicatori de lichiditate, solvabilitate, etc.

Deşi pare o veste alarmantă, reducerea capitalului social indică un fapt pozitiv: băncile respective se aşteaptă să reintre pe profit şi pentru a putea acorda dividente au nevoie de o resetare a contului de profit şi pierderi. Astfel, toate cele trei operaţiuni de reducere de capital anunţate acoperă pierderea băncii aferentă bilanţului din 2015.

În acest context, putem trage concluzia că băncile comerciale se aşteaptă la un an 2016 profitabil şi pentru a putea acorda dividentele aferente profitului trebuie ca valoarea pierderilor din anul precedent să nu influenţeze negativ noul bilanţ. De altfel, profitul net pe sistemul bancar raportat de BNR pentru sfârşitul primului trimestru din 2016 indică un profit de 4,662 miliarde de lei compartativ cu 328,51 milioane de lei valoarea acestuia la sfârşitul trimestrului unu din 2015.

Veştile sunt bune în acest context, incvlusiv pentru Ministerul Finanţelor care va avea de încasat anul viitor mai mult impozit pe profit de la bănci şi din dividentele acordate de acestea. Dacă până acum acţionarii erau presaţi să vină cu capital social suplimentar la subsidiarele din România, acum îşi vor putea retrage parte din contribuţiile la majorările de capital din anii de criză prin dividentele de anul viitor.

Pe de altă parte, BNR a solicitat oricum băncilor comerciale să reducă rata creditelor neperformante în 2016 de la circa 13% la 10%. „Banca Naţională a cerut băncilor locale să recunoască creditele neperfomante din bilanţuri şi să le scoată cât mai rapid din portofolii, astfel încât rata de NPL să ajungă sub 10% în acest an în cazul fiecărei bănci”, a declarat recent Horia Manda, managing partner Axxess Capital.

Credit Europe Bank România a anunţat săîptămâna trecută că își va reduce capitalul social cu 205,9 milioane de lei, la 557,6 milioane de lei, prin diminuarea valorii nominale a fiecărei acțiuni, de la 2,15 lei la 1,57 lei/titlu. Prin această operațiune, banca urmărește să acopere, parțial, pierderile acumulate, care însumează 224,1 milioane lei la sfârșitul anului trecut.

Tot săptămâna trecută a apărut în Monitorul Oficial şi decizia Credit Agricole Bank România de a-şi reduce capitalul social cu 127,3 milioane de lei (28,5 milioane de euro), de la 189,7 milioane de lei la 62,4 milioane de lei. Banca are pierderi an de an (70 de milioane de euro din 2007 până mîn prezent), iar la conducere a fost adus în acest an omul care a reuşit să găsească cumpărători pentru Credit Agricole Albania. În 2015, pierderile băncii au fost de 16,73 milioane de lei.

Patria Bank intenționa să facă o reducere a capitalului social cu suma de 102.669.756,41 lei pentru acoperirea pierderilor înregistrate în exercițiile financiare din anii 2012 – parțial, 2013 și 2014- parțial, potrivit unui convocator AGA publicat în Monitorul Oficial. 

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul ungar anunță că va crește cu 40% salariul minim în următorii trei ani
Guvernul ungar anunță că va crește cu 40% salariul minim în următorii trei ani
Ungaria a anunţat că va majora cu 40% salariul minim în următorii trei ani, o decizie care ar urma să susţină redresarea economiei, dar, spun criticii, ar putea alimenta inflaţia, transmite......
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont de la FEPER. Cât a dat pe el
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont de la FEPER. Cât a dat pe el
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont din Predeal. Hotelul a fost scos la licitație din ...
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Conducerea Exim Banca Românească va fi asigurată, în următorii patru ani, de Traian Halalai în calitate de preşedinte ...
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde de lei
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde ...
Activele nete ale celor 247 de fonduri deschise şi închise, locale şi străine, din România au crescut în luna octombrie, ...