Cotă-parte din profit pentru salariaţi, şapte sporuri şi indemnizaţii la pensionare la CN Administraţia Canalelor Navigabile

ECONOMICA.NET continuă publicarea sporurilor primite de angajaţii la stat. Astăzi vă spunem care sunt avantajele angajării la Compania Naţională "Administraţia Canalelor Navigabile" S.A care funcţionează sub autoritatea Ministerului Transporturilor: cotă-parte din profit repartizată angajaţilor, indemnizaţii la pensionare, premii în bani pentru naşterea fiecărui copil al salariaţilor companiei, ajutoare acordate angajaţilor aflaţi în situaţii-limită. Compania oferă libere plătite cu ocazia zilelor de naştere ale angajaţilor săi. Şapte sporuri se acordă la CN "Administraţia Canalelor Navigabile", printre care sporul de dificultate pe care-l primeşte comisia care gestionează notificările foştilor proprietari expropriaţi pentru construcţia Canalului Dunăre - Marea Neagră.
Cristina Şomănescu - mar, 09 aug. 2016, 21:10
Cotă-parte din profit pentru salariaţi, şapte sporuri şi indemnizaţii la pensionare la CN Administraţia Canalelor Navigabile

ECONOMICA.NET vă spune în exclusivitate, printr-o serie de articole, ce sporuri şi beneficii au angajaţii la stat.

Lista completă a articolelor publicate până acum o găsiţi în secţiunea dedicată „Spor la stat” pe care o puteţi accesa la acest link. 

Iată câteva dintre articolele pe care le-am publicat deja:

 13 sporuri, cotă-parte din profit, protecţie socială pentru salariaţii CFR Marfă

Beneficiile primite de salariaţii din aparatul de lucru al Guvernului

Beneficiile salariaţilor din Justiţie

Sporurile încasate de angajaţii spitalelor CFR în 2016. Spor pentru că muncesc la PC, cu xeroxul şi la arhivă

Astăzi vă spunem ce sporuri şi beneficii au angajaţii CN „Administraţia Canalelor Navigabile” – S.A. Constanţa.

Compania Naţională „Administraţia Canalelor Navigabile” Constanţa (CNACN), concesionară a Canalului Dunăre – Marea Neagră, funcţionează sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi desfăşoară activităţi de interes public naţional. CNACN are peste 400 de angajaţi, a raportat pentru anul 2015 o cifra de afaceri de 50,47 milioane lei şi un profit net de 3,39 milioane lei.

Oficialii CN „Administraţia Canalelor Navigabile” au comunicat în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET lista completă a sporurilor, primelor, ajutoarelor primite de personalul companiei.

Care sunt cele mai importante beneficii ale angajării la Compania Naţională „Administraţia Canalelor Navigabile” Constanţa:

  • Comisia care gestionează dosarele cu notificările foştilor proprietari expropriaţi pentru construcţia Canalului Dunăre – Marea Neagră primeşte spor de dificultate, de până la 50% din salariul de bază;
  • O cotă-parte din profit se întoarce la salariaţi. În acest an compania a repartizat salariaţilor săi suma de 404.920 lei.
  • Angajaţii primesc ori tichete de masă, ori alocaţie de hrană.
  • Salariaţii care se pensionează la limită de vârstă sunt premiaţi cu câte o indemnizaţie egală cu două salarii brute avute la momentul pensionării.
  • Mai mult, angajaţii care solicită pensie anticipată, pensie anticipată parţială sau pentru invaliditate primesc câte o indemnizaţie egală cu salariul de bază avut în luna pensionării.
  • Naşterea fiecărui copil al salariatului sau al salariatei CN este premiată cu un salariu mediu brut pe companie.
  • Compania susţine angajaţii aflaţi în situaţii-limită: la decesul copilului, soţului/soţiei angajatului ori a unei rude de gradul I care era în întreţinerea salariatului, compania îi acordă două salarii medii brute pe companie.
  • La decesul salariatului, compania oferă familiei un ajutor egal cu trei salarii medii brute pe companie.
  • Nu în ultimul rând, compania oferă libere plătite cu ocazia zilelor de naştere ale angajaţilor săi.

Iată pe larg care sunt avantajele angajării la CN „Administraţia Canalelor Navigabile”:

Spor de dificultate, de până la 50% din salariul de bază pentru comisia care gestionează peste 150 de dosare care cuprind notificările foştilor proprietari expropriaţi pentru construcţia Canalului Dunăre – Marea Neagră;

Spor pentru lucru în timpul nopţii, în cuantum de 25% din salariul de bază;

  • Se acordă proporţional cu numărul de ore lucrate unui număr de 110 salariaţi.

Spor pentru lucru în zilele de repaus săptămânal, în cuantum de 5% din salariul de bază;

  • Îl încasează 110 salariaţi.

– În cazul în care din motive justificate nu se acordă zile libere pentru munca prestată în zile de sărbătoare legală, angajaţii primesc spor de 100% la salariul de bază, corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru în aceste zile.

Spor pentru complexitatea muncii, pentru activitatea de audit public intern şi control financiar preventiv;

  • Se acordă în cuantum de până la 25% din salariul de bază.
  • Îl primesc trei salariaţi.

Spor funcţie de execuţie – şef formaţie, şef tură, controlor trafic, cuprins între 5% şi 15% din salariul de bază;

  • Îl primesc 15 salariaţi.

Spor de vechime în muncă, cuprins între 5% şi 25% din salariul de bază;

  • Îl încasează 414 salariaţi.

– Cotă-parte din profit se întoarce la salariaţi;

  • Conform Hotărârii AGA nr. 5/2016, în acest an s-a repartizat salariaţilor suma de 404.920 lei, au spus pentru ECONOMICA.NET oficialii CN.

– Tichete de masă;

  • Salariaţii care au dreptul la o masă gratuită, la diurnă, la indemnizaţie sau la alocaţie de hrană nu primesc tichete de masă.

– Alocaţie de hrană pentru personalul navigant;

  • Cuantumul alocaţiei de hrană este cuprins între circa 19 lei şi 30 lei per beneficiar.

Concediu de odihnă de minimum 21 de zile lucrătoare care creşte proporţional cu vechimea în muncă, până la 28 de zile lucrătoare pentru angajaţii cu peste 20 de ani vechime în muncă.

Pe lângă concediu, personalul companiei are dreptul şi la zile libere plătite cu diverse ocazii:

  • ziua de naştere a angajatului.
  • pe 26 mai – Ziua Canalului Dunăre – Marea Neagră.
  • pentru căsătoria civilă a salariatului: cinci zile.
  • pentru căsătoria civilă a copilului salariatului: trei zile.
  • pentru decesul membrilor de familie ai salariatului (soţ, soţie, copil, părinţi, socri, fraţi, bunici): patru zile.
  • pentru naşterea unui copil: cinci zile la care se adaugă 10 zile, dacă tatăl a urmat cursul de puericultură.

Indemnizaţii la pensionarea salariaţilor CN „Administraţia Canalelor Navigabile”

  • Salariaţii care se pensionează la limită de vârstă primesc câte o indemnizaţie egală cu două salarii brute avute la momentul pensionării.
  • Angajaţii care solicită pensie anticipată, pensie anticipată parţială sau pensie pentru invaliditate primesc câte o indemnizaţie egală cu salariul de bază avut în luna pensionării.

CN „Administraţia Canalelor Navigabile” stimulează angajaţii să devină părinţi

  • Naşterea fiecărui copil al salariatului sau al salariatei CN este premiată cu un salariu mediu brut pe companie (se plăteşte unui singur soţ, dacă ambii sunt angajaţii CNACN).
  • Salariatele care au în întreţinere copii de vârstă preşcolară şi care nu mai beneficiază de concediu medical plătit pentru îngrijirea copiilor bolnavi au dreptul la minimum şase zile pe an, plătite cu salariul de bază, pentru îngrijirea copiilor internaţi în spital.
  • Salariata care renunţă la concediul legal pentru îngrijirea copilului beneficiază de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu minimum două ore pe zi, fără să-i fie afectate salariul de bază şi vechimea în muncă.
  • Salariatele care au în îngrijire copii de maximum şase ani pot lucra cu jumătate de normă, dacă nu beneficiază de creşă sau cămine, fără să le fie afectate drepturile care decurg din calitatea de salariat. La calculul vechimii în muncă, timpul lucrat în aceste condiţii se consideră timp lucrat cu normă întreagă.
  • În afara concediului legal de creşterea copilului, salariata mai poate beneficia de încă un an concediu fără plată. În această perioadă nu i se poate desface contractul, iar în postul său nu pot fi angajate alte persoane decât cu contract pe perioadă determinată.

Compania susţine cu ajutoare materiale angajaţii şi familiile lor în situaţii dificile

  • La decesul salariatului, compania acordă familiei un ajutor egal cu trei salarii medii brute pe companie.
  • Dacă angajatul a decedat în urma unui accident de muncă pentru care angajatul nu a fost responsabil sau din cauza unei boli profesionale, cuantumul ajutorului primit de familia sa va fi egal cu patru salarii medii brute pe companie.
  • La decesul copilului, soţului, soţiei angajatului ori a unei rude de gradul I care era în întreţinerea salariatului, compania îi acordă două salarii medii brute pe companie.

Plăţi compensatorii pentru angajaţii concediaţi din motive neimputabile lor

La concedierea din iniţiativa companiei pentru motive care nu ţin de persoana salariatului (desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat din motive neimputabile acestuia), salariatul va primi o plată compensatorie funcţie de vechimea în companie, astfel:

  • un salariu de bază avut la data concedierii pentru angajatul cu până la cinci ani vechime în companie;
  • câte un salariu de bază avut la data concedierii pentru fiecare an de vechime pentru angajatul care are între cinci ani şi 15 ani vechime în companie;
  • câte 1,5 salarii de bază avute la data concedierii pentru fiecare an de vechime, în afara drepturilor salariale cuvenite la zi, pentru salariatul care are peste 15 ani vechime în companie şi doar în cazul în care compania nu-i poate oferi alt post vacant, corespunzător pregătirii sale profesionale.

În situaţia în care salariatul refuză locul de muncă vacant oferit de companie, corespunzător pregătirii profesionale, nu beneficiază de plata compensatorie exemplificată mai sus.

Concedierile colective nu vor afecta angajaţii în situaţii dificile

  • Dacă de această măsură ar fi vizaţi doi soţi care lucrează în companie, se desface contractul soţului cu venitul mai mic.
  • Femeile care au întreţinere copii, salariaţii văduvi sau divorţaţi care au în întreţinere copii – unici întreţinători de familie sunt ultimii angajaţi la care compania renunţă în cazul în care trebuie să recurgă la concedieri colective.

Cheltuielile de deplasare – diurnă internă, diurnă externă, transport şi cazare, prevăzute în Bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2016 al C.N. Administraţia Canalelor Navigabile SA – se ridică la 150.000 lei.

Angajaţii companiei pot beneficia de prime şi adaosuri la salariu primite cu ocazia sărbătorilor, ale căror cuantumuri nu sunt stabilite în sume fixe, ci se acordă proporţional cu economiile înregistrate în fondul de salarii al companiei, au explicat oficialii CN Administraţia Canalelor Navigabile pentru ECONOMICA.NET.

Anumite categorii de personal primesc produse de igienă şi îngrijire şi echipamente de protecţie.

Te-ar mai putea interesa și
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont de la FEPER. Cât a dat pe el
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont de la FEPER. Cât a dat pe el
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont din Predeal. Hotelul a fost scos la licitație din luna septembrie a acestui an. ...
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Conducerea Exim Banca Românească va fi asigurată, în următorii patru ani, de Traian Halalai în calitate de preşedinte ...
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde de lei
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde ...
Activele nete ale celor 247 de fonduri deschise şi închise, locale şi străine, din România au crescut în luna octombrie, ...
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă au intrat două asocieri de firme românești și una de firme italiene
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă ...
Directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) Cristian Pistol a anunțat că ...