A fost aprobat proiectul pentru refacerea autostrăzii demolate, în ciuda avertismentelor că se va crăpa iar. Ce spune CNADNR

UPDATED. Proiectul tehnic pentru refacerea gropii de 200 de metri din autostrada Sibiu-Orăştie a fost aprobat marţi în Consiliul Tehnico-Economic (CTE) al CNADNR, în ciuda  avertismentelor transmise de către mai mulţi specialişti, potrivit cărora aceasta se va surpa din nou, dacă nu va fi aplicată o soluţie tehnică diferită. 
Economica.net - mar, 09 aug. 2016, 12:53
A fost aprobat proiectul pentru refacerea autostrăzii demolate, în ciuda avertismentelor că se va crăpa iar. Ce spune CNADNR

Pentru aprobarea proiectului s-au pronunţat 10 membri din cei 21 de membri ai CTE, iar 3 au votat împotrivă, a spus pentru ECONOMICA.NET Alin Goga, consilier juridic în cadrul Companie Naţionale de Autostăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) şi membru al Grupului de Iniţiativă pentru Restructurarea şi Reprofesionalizarea companiei. 

El susţine că proiectul a fost trecut în urma unor presiuni, deşi avizele unor specialişti din cadrul companiei au fost negative. Mai mult, proiectul nu are avizul Unităţii de Implemetare a Proiectului (UIP), care trebuia să exprime anterior un punct de vedere.

De asemenea, potrivit unui document consultat de către Economica.net, reprezentanţi ai CNADNR constată că este necesar teren suplimentar pentru execuţia soluţiei tehnice prevăzute în proiect.

Informaţia aprobării proiectului tehnic pentru refacerea autostrăzii demolate a fost confirmată şi de către alţi reprezentanţi ai Companiei de Drumuri.

Proiectul a fost aprobat după ce compania a ieşit deja la shopping şi a achiziţionat materiale şi servicii de milioane de euro. În timp ce angajaţi ai Companiei de Drumuri acuză o serie de ilegalităţi în procesul de reparare „în regie proprie”, unii specialişti atrag atenţia că autostrada se va surpa din nou după această „cârpeală”.

Lotul 3 al autostrăzii Sibiu-Orăştie a fost închis pe 7 septembrie 2015, la un an de la inaugurare, iar ulterior a fost demolată o secţiune de 200 de metri. Oficialii de la Drumuri au anunţat că până luna viitoare va fi reparată groapa din autostradă, pentru a putea fi redată circulaţiei.

UPDATE 18.10 CNADNR confirmă aprobarea proiectului. Cum se va repara autostrada

CNADNR a transmis un comunicat de presă referitor la avizarea proiectului tehnic pentru refacerea lotului 3 din autostrada Orăştie-Sibiu. Iată, integral, comunicatul: 

Astăzi (09.08.2016), în cadrul şedinţei CTE/CNADNR SA s-a avizat cu 12 voturi pentru şi 4 împotrivă soluţia tehnică pentru zona cuprinsă între km 60+500 – 60+700 aferentă tronsolului de Autostradă Orăştie – Sibiu, lot 3, faza Proiect Tehnic.

Soluţia tehnică avizată presupune execuţia a 6 transei drenante, la o adâncime de 7 m, transversal amprizei autostrăzii, distanţa dintre acestea fiind variabilă, distanţele mai mici sunt în zona cu înălţimea de rambleu mai mare, aceasta distanţă crescând pe masura reducerii înălţimii rambleului.

Lungimea acestor transei este de 65 m pentru 4 drenuri si de 285 m pentru doua dintre acestea, La capul aval al transeilor transversale cu lungimea de 65 m, se monteaza camine de vizitare. Intre aceste camine se realizeaza drenurile de evacuare, care unesc toate aceste camine de vizitare.

Cele doua transei cu lungimi mai mari, respectiv 285 m, sunt necesare atat pentru evacuarea apelor drenate catre paraul din aval, cat si pentru asanarea zonei mlastinoase aflate in aval la cca. 200 m de autostrada.

Acestea se unesc intr-un singur cap de evacuare, unde se realizeaza un bazin decantor cu preaplin, continuat cu un sant pereat pana la emisar.

Peste terenul astfel pregatit, se va incepe refacerea corpului rambleului din materiale granulare,ranforsate cu geogrile, dupa cum urmeaza:

Baza rambleului este constituita dintr-o perna de piatra sparta, armata cu geogrile, iar latimea pernei va fi mai mare decat ampriza efectiva, reducand astfel incarcarea verticala si implicit a efortului tangential din baza rambleului.

Perna de piatra armata, impiedica deformarea laterala si reduce astfel posibilitatea mobilizarii unor eforturi tangentiale mai mari.

Grosimea pernei va fi de 1,50 m,iar numarul stratelor de geogrile de armare va fi de 4 straturi. Corpul rambleului, este proiectat a se executa din balast, sort 0 – 63. Deoarece taluzurile proiectate initial sunt de 2:3, pante ce se vor mentine pentru continuitatea taluzurilor existente, acestea vor fi armate cu geogrile, constituite in structuri de pamant armat, de o parte si alta a autostrazii. Zona de aplicare a armaturilor este de 6,00 m de la fata taluzului. Distanta intre armaturi va fi de 50 cm.

Pentru asigurarea nedeformabilitatii, (bombarii taluzurilor), se vor realiza la fiecare 2,00 m de inaltime, legaturi din geogrile de acelasi tip cu cele utilizate la perna din piatra Sparta, respectiv geogrile rigide, cu rezistenta efectiva la alungirea de 5%, de 100 kN/m. Armarea taluzurilor se va face cu geogrile

Pentru sitemul rutier se menţine aceeaşi soluţie tehnică folosită şi în proiectul iniţial, respectiv, un sistem rutier semirigid, cu următoarea configuraţie:
• 5 cm – beton asfaltic de uzura MASF 16
• 6 cm – beton asfaltic deschis BAD25m
• 12 cm – anrobat bituminos tip AB2
• 20 cm – balast stabilizat cu ciment
• 30 cm – strat de balast
• 20 cm – strat de forma din materiale coezive tratat cu ciment sau compusi pe baza de ciment.

În cel mai scurt timp posibil, Proiectantul urmează să întocmească Detaliile de execuţie şi totodată să asigure asistenţa tehnică pe întreaga perioadă de execuţie a lucrărilor.

De asemenea, soluţiile de remediere aferente celorlalte zone cu degradări urmează să fie realizate de către Proiectant şi prezentate în cadrul CTE/CNADNR în scopul avizării.

Te-ar mai putea interesa și
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente, în ritm accelerat, iar activităţile de foraj pentru cele zece sonde de exploatare din perimetru sunt derulate conform......
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată pentru sugari
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată ...
Forbes Kids și D&D Research au realizat un studiu amplu privind opinia mamelor despre cele mai de încredere produse pentru ...
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, ...
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...