Ghinea: Până la finele anului vor fi făcute plăţi de 350 milioane euro pe proiecte fazate din POIM

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a declarat, miercuri, că în a doua parte a anului urmează să fie efectuate plăţi în valoare de 350 de milioane de euro pe mai multe proiecte fazate din programul de infrastructură mare - POIM, potrivit Agerpres.
Economica.net - mie, 10 aug. 2016, 15:15
Ghinea: Până la finele anului vor fi făcute plăţi de 350 milioane euro pe proiecte fazate din POIM

‘Este un pariu foarte interesant pe care l-am făcut. Am văzut opinia Consiliului fiscal. Consiliul fiscal spune că bugetul are prevăzute 12 miliarde de lei pentru cofinanţare, din care execuţia bugetară a tras 600 de milioane de lei. Acum, o mică paranteză, că se tot vorbeşte că nu sunt proiecte şi că ‘zero… zero absorbţie’. Dacă avem 600 de milioane de lei pentru cofinanţare, asta este mult mai mult decât zero. Spune Consiliul fiscal – dacă aţi consumat doar 600 de milioane cofinanţare până acum, ce veţi face ca să atingeţi cifra de 12 miliarde de lei care este în buget? Şi spune Consiliul fiscal că este sceptic că vom atinge această execuţie bugetară. Este o opinie întemeiată, doar că îi lipsesc anumite informaţii, pentru că, până acum, am lucrat foarte mult la fazarea proiectelor, continuarea proiectelor din exerciţiul bugetar trecut. Aceste proiecte au fost aprobate în iulie de Comisia Europeană, proiectele mai mari de 50 de milioane de euro trebuie aprobate de CE. S-a terminat pentru cele mai multe dintre ele această aprobare şi urmează, în a doua parte a anului, să fie făcute plăţile. Şi aici vorbim de proiecte fazate din programul POIM, programul de infrastructură mare, de 350 de milioane de euro’, a explicat Cristian Ghinea, la Palatul Victoria, întrebat dacă există o evaluare a cofinanţărilor tăiate în cazul unor proiecte de infrastructură cu bani europeni pentru că nu puteau fi realizate în 2016 şi câte astfel de proiecte nu se vor realiza până la finele anului în curs.

Ministrul a dat mai multe exemple de proiecte din cadrul POIM unde vor fi făcute plăţi în 2016.

‘Autostrada Sebeş – Turda, de pildă, unde se estimează plăţi, deci plăţi concrete în acest an de 200 de milioane de lei. La fel pentru Timişoara – Lugoj, plăţi estimate în acest an de 10 milioane de euro, pe lângă această autostradă care include şi centura ocolitoare a Timişoarei. Este aproape finalizată, deci va fi finalizată în acest an şi vor fi făcute plăţile’, a arătat Ghinea.

El a adăugat că, pe lângă proiectele fazate, care le continuă pe cele din exerciţiul financiar anterior, sunt şi proiecte noi.

‘Un proiect pe care îl aşteptăm foarte curând din partea IGSU, pentru cumpărarea de echipamente, un proiect de 60 de milioane de euro. Sunt foarte optimist că vom semna în această toamnă proiectele de reabilitare a termoficării din Iaşi şi Oradea, care sunt cele mai înaintate, sunt proiecte noi, nu sunt fazate din perioada trecută. Reamintesc apelul pe care l-am făcut, înainte de alegerile locale din Bucureşti, pentru Primăria Capitalei să lucreze la proiectul de reabilitare a termoficării din Bucureşti care are deadline până în februarie anul viitor. Sper să mişcăm lucrurile şi pe acest proiect. Pe partea de apă şi de deşeuri sunt judeţe în care proiectele sunt finalizate în proporţie de 90 – 95% şi mai aşteaptă doar plăţi în această fazare pentru a fi terminate. De exemplu, Hunedoara, unde proiectul de apă şi de apă uzată Hunedoara – Deva este finalizat în proporţie de 95%. Practic, cu plăţi de 15 milioane de euro în acest an vom termina complet acest proiect’, a arătat Ghinea.

Ministrul Fondurilor Europene a adăugat că pe lângă proiectele din POIM ceva similar se întâmplă cu programul de competitivitate.

‘Am semnat fazarea proiectului de laser de la Măgurele, unde vorbim de încă 174 de milioane de euro şi lucrările încep deja să fie făcute. Am primit o factură de 88 de milioane de lei de la Institutul de Cercetări de la Măgurele. Toate aceste lucruri mă fac să fiu mult mai optimist decât Consiliul fiscal, anume că vom folosi aceste 12 miliarde de lei pentru cofinanţare, (…) deci vorbim de cofinanţare din bugetul naţional. Când vorbim de bani europeni, aceste proiecte sunt plătite din prefinanţarea primită de 1,6 miliarde de euro din partea Comisiei Europene. (…) Deci toate aceste proiecte sunt plătite, în momentul în care vorbim, din prefinanţarea pe exerciţiul 2014 – 2020 care este în ţară de 1,6 miliarde de euro. Nici vorbă că nu se mişcă proiectele’, a mai declarat Cristian Ghinea.

Te-ar mai putea interesa și
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat luni la 5,81% pe an, de la 5,75% pe an în şedinţa precedentă,......
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...