Ordinul Ministrului Educaţiei nr. 4742 din 10 august 2016 privind aprobarea statutului elevului aduce câteva schimbări importante pentru elevi: le oferă dreptul a protesta, fără perturbarea orelor de curs, dreptul de a oferi feedback semestrial şi anonim cadrelor didactice care predau la clasă, dreptul de a contesta rezultatele evaluării lucrărilor scrise.
Punctual, elevii au obţinut dreptul de a contesta rezultatele evaluării lucrărilor scrise.
Concret, elevul are dreptul să solicite oral cadrului didactic să justifice rezultatele evaluării lucrării scrise, în prezenţa sa şi a părintelui sau a tutorelui legal, în maximum cinci zile de la comunicarea notei.
În cazul în care argumentele cadrului didactic nu sunt considerate satisfăcătoare, elevul, părintele sau tutorele său legal solicită în scris conducerii unităţii de învăţământ reevaluarea lucrării scrise. Nu se poate solicita reevaluarea probelor orale sau practice.
Directorul desemnează două cadre didactice de specialitate din unitatea pe care o conduce, care nu predau la clasa în care este înscris elevul, pentru a reevalua lucrarea acestuia.
Nota rezultată în urma evaluării este media aritmetică a notelor acordate de cei doi profesori desemnaţi să reevalueze lucrarea. În cazul învăţământului primar, calificativul este stabilit prin consens de către cele două cadre didactice.
Dacă diferenţa dintre nota iniţială, cea acordată de cadrul didactic de la clasă, şi nota rezultată în urma reevaluării este mai mică de un punct, contestaţia elevului este respinsă şi nota acordată iniţial rămâne neschimbată. Contestaţia elevului este acceptată dacă diferenţa dintre evaluarea iniţială şi reevaluare este de cel puţin un punct. În acest caz, directorul anulează nota obţinută iniţial de elev, trece nota acordată în urma contestaţiei, autentifică schimbarea notei prin semnătură şi aplică ştampila unităţii de învăţământ. Nota obţinută în urma reevaluării rămâne definitivă.
Elevii au primit şi dreptul de a oferi feedback semestrial, anonim, cadrelor didactice care predau la clasă.
Elevii vor completa la clasă fişe anonime pe care le vor preda profesorilor pentru „identificarea celor mai eficiente metode didactice”, se arată în ordinul de ministru.
Elevii au şi dreptul de a fi informaţi cu privire la notele obţinute, înaintea consemnării lor, dar şi de a primi rezultatele evaluărilor scrise în maximum 15 zile lucrătoare.