Cele nouă bănci participante la licitaţie au oferit de peste două ori mai mult faţă de suma cerută de stat, respectiv 825,6 milioane lei.
Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 3,5%. În urma licitaţiei, randamentul maxim oferit de către stat a fost de 2,56%, iar cel mediu – de 2,55% pe an, potrivit datelor BNR.
În 11 şi 12 iulie, la precedenta licitaţie de titluri din aceeaşi serie, cu scandenţa în 29 aprilie 2019, Ministerul Finanţelor a luat de la bănci 575 milioane de lei, la un randament maxim de 1,67% şi un randamant mediu de 1,65% pe an. Randamentele cerute de bănci la titlurile de stat româneşti sunt în scădere în ultima perioadă, cererea fiind în creştere mai ales de la începutul verii, News.ro.
Potrivit analiştilor, investitorii străini fac plasamente importante în titlurile de stat româneşti în această perioadă, atraşi de randamentele mai mari faţă de cele oferite de obligaţiunile suverane ale altor state din Uniunea Europeană.
În luna august, Ministerul Finanţelor vrea să împrumute 4,4 miliarde lei de pe piaţa internă prin vânzarea de titluri de stat, stabilind un calendar mai încărcat faţă de cel din iulie, când a atras 3,7 miliarde lei.
Ministerul a precizat că va organiza în august emisiuni de titluri de stat în valoare de 4 miliarde lei, din care 1,1 miliarde lei certificate de trezorerie şi 2,9 miliarde lei obligaţiuni benchmark, la care se pot adăuga împrumuturi de până la 435 milioane lei prin licitaţii suplimentare de obligaţiuni, pentru ofertele necompetitive.
Pentru acest an, programul de împrumuturi al României prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vânzarea de obligaţiuni pe piaţa internă.