ECONOMICA.NET vă spune în exclusivitate, printr-o serie de articole, ce sporuri şi beneficii au angajaţii la stat.
Astăzi vă spunem ce sporuri primesc angajaţii Ministerului Dezvoltării Regionale (MDRAP), cei ai instituţiilor subordonate şi cei aflaţi sub autoritatea sa.
Iată care sunt cele mai importante beneficii pe care le primesc salariaţii din cadrul acestor instituţii:
Ce sporuri primesc angajaţii Ministerului Dezvoltării Regionale
Cu excepţia demnitarilor, salariaţii Ministerului de resort primesc spor pentru condiţii vătămătoare.
O parte din cheltuielile de personal pentru circa 275 de angajaţi care gestionează fonduri comunitare se rambursează din fonduri europene – axe de asistenţă tehnică ale Programului Operaţional Regional şi prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă.
Personalul care lucrează în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene beneficiază de majorarea cu până la 62,5% a salariului de bază.
Anumite categorii de personal care au fost preluate de la fostul Minister al Administraţiei şi Internelor beneficiază de normă de hrană.
Iată ce beneficii primesc angajaţii instituţiilor din subordinea şi cei aflaţi sub autoritatea Ministerului Dezvoltării Regionale
În subordinea MDRAP funcţionează: Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate lmobiliară.
Agenţia Naţională pentru Locuinţe şi Compania Naţională de Investiţii funcţionează sub autoritatea Ministerului Dezvoltării Regionale.
Ce sporuri primesc salariaţii Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate lmobiliară (ANCPI)
Spor pentru condiţii vătămătoare, de 10% din salariul de bază, pe baza buletinului de determinare a câmpului electromagnetic, în urma măsurătorilor efectuate anual.
Spor pentru pericol deosebit, de până la 25% din salariul de încadrare.
Angajaţii care lucrează în proiecte finanţate din fonduri europene pot beneficia de o creştere a salariului de bază cuprinsă între 2,5% şi 62,5%, valabilă doar pe perioada derulării proiectului.
O parte dintre salariaţii ANCPI beneficiază de normă de hrană, în cuantum de 18 lei pe zi pentru personalul de execuţie şi de 24 lei pe zi pentru personalul de conducere.
Pe perioada delegării şi detaşării, angajaţii instituţiei beneficiază de diurnă şi li se decontează cazarea şi transportul, conform Hotărârii Guvernului nr. 1860/2006.
Ce sporuri şi indemnizaţii primesc angajaţii Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC)
Spor de vechime, inclus în salariul de bază;
Indemnizaţie de 1% din salariul de bază pentru membrii comisiilor de concurs şi comisiilor de soluţionare a contestaţiilor;
Indemnizaţie lunară de 1% din salariul de bază, acordată în lunile în care comisia de disciplină îşi desfăşoară activitatea, respectiv în lunile în care angajaţii din Corpul de Control au efectuat cercetări administrative;
Spor lunar de 10% aplicat la salariul de bază pentru angajaţii care efectuează activitatea de control financiar preventiv (CFP), acordat pe perioada în care fac CFP;
Spor lunar de 1% aplicat la salariul de bază pentru preşedintele, membrii şi secretarul comisiei paritare, acordat doar în lunile în care comisia paritară îşi deşfăşoară activitatea;
La iniţiativa sau în interesul ISC, instituţia finanţează din sumele prevăzute în buget şi în acest scop participarea salariaţilor la programele de formare profesională a funcţionarilor publici. Finanţarea acestor programe se face integral din bugetul instituţiei.
La deplasarea salariaţilor în ţară, aceştia beneficiază de diurnă, decontarea cheltuielilor de cazare şi transport, conform legii.
Salariaţii Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici şi ai Centrelor Regionale de Formare Continuă pentru Administraţia Publică Locală beneficiază de:
Spor pentru condiţii vătămătoare;
Normă de hrană.
Personalul Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice are doar normă de hrană.
Cazarea, transportul angajaţilor trimişi în delegaţie se decontează în temeiul HG 1860 din 2006.
Salariaţii Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe nu primesc sporuri, indemnizaţii, premii sau alte drepturi decât salariul de bază, ne-au răspuns oficialii instituţiei.
Angajaţii trimişi în delegaţii în interes de serviciu primesc diurnă şi li se decontează transportul şi cazarea, conform Hotărârii de Guvern nr. 1860 din 2006.
Oficialii Companiei Naţionale de Investiţii au refuzat să ne spună ce sporuri şi beneficii primesc salariaţii săi. Singura informaţia comunicată de companie se referă la faptul că drepturile angajaţilor sunt reglementate prin Contractul Colectiv de Muncă al companiei.