SRI: SII Analytics nu ameninţă drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, nu ar fi fost eligibil pentru fonduri UE

Proiectul SII Analytics nu reprezintă o ameninţare la adresa drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, în caz contrar nu ar fi fost eligibil în accesarea de fonduri europene, precizează Serviciul Român de Informaţii (SRI), potrivit Agerpres.
Economica.net - vin, 12 aug. 2016, 12:50
SRI: SII Analytics nu ameninţă drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, nu ar fi fost eligibil pentru fonduri UE

Potrivit acestei instituţii, sistemul nu este conectat la internet şi nu deţine niciun fel de date clasificate sau pentru care ar fi nevoie de mandatul unui judecător.

Reprezentanţii SRI subliniază că SII Analytics nu are ca scop colectarea de date de la instituţii, ci valorificarea celor deja existente şi nici nu interceptează comunicaţiile persoanelor. De asemenea, serviciul insistă asupra faptului că sistemul nu reprezintă un proiect de e-guvernare.

‘Este un sistem care duce la modernizarea României şi care, în domeniul de intelligence, ne aduce şi pe noi în lumea civilizată’, susţin reprezentanţii SRI. După cum precizează aceştia, platforma SII Analytics va spori considerabil viteza de căutare a informaţiei relevante în bazele de date deja existente.

‘SII Analytics va ajuta instituţiile statului să analizeze mai bine, mai structurat, mai rapid şi mai relevant cantitatea semnificativă de date pe care deja o au la dispoziţie. În acest moment, găsirea unei informaţii relevante ţine de nivelul de experienţă şi noroc al utilizatorului’, explică responsabilii SRI, care apreciază că acest sistem va scădea cu până la 90% timpul de acces la date.

Aceştia au oferit şi un exemplu asupra modului în care funcţionează platforma: ‘O persoană doreşte să obţină un permis de port-armă. O simplă interogare a sistemului SII Analytics îi va spune beneficiarului dacă nu cumva persoana are antecedente penale. În prezent, acest lucru este posibil doar după ce sunt consultate mai multe baze de date de către mai mulţi angajaţi ai instituţiilor statului’.

În ceea ce priveşte beneficiarii, potrivit informaţiilor primite de la SRI, aceştia ar fi de ordinul zecilor, printre ei numărându-se Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Public, Ministerul Finanţelor Publice, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.

Securitatea platformei este, conform sursei menţionate, asigurată de auditori care există la nivelul fiecărui beneficiar, fiecare activitate în sistem fiind jurnalizată. Orice încercare de utilizare a sistemului în interes propriu sau abuziv este identificată de filtre interne special constituite, fiind sancţionată inclusiv penal, precizează SRI.

APADOR-CH şi alte trei organizaţii neguvernamentale au trimis luni o scrisoare deschisă mai multor instituţii naţionale şi europene prin care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la un proiect ‘de supraveghere în masă’ implementat de SRI, cu finanţare europeană.

‘SRI a câştigat un proiect pe fonduri europene (axa 2 – OS 2.3. Creşterea utilizării sistemelor de e-guvernare) prin care intenţionează să achiziţioneze software şi hardware de 25 de milioane de euro pentru ‘consolidarea şi asigurarea interoperabilităţii sistemelor informatice’. Proiectul, numit ‘SII Analytics’, are un potenţial de supraveghere generalizată a întregii populaţii a României – un adevărat sistem informatic Big Brother – fără a avea prevăzută vreo măsură de garantare a drepturilor cetăţeneşti sau de limitare a accesului SRI sau al altor instituţii publice la datele personale colectate şi integrate în acest sistem, scăpare ce încalcă serios drepturile fundamentale’, se arată în scrisoarea deschisă.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...