„Declaraţiile a doi oficiali ai FED şi aşteptarea publicării minutelor Rezervei Federale sunt principalele evenimente care mişcă în această perioadă activele emergente conducând la deprecierea monedelor naţionale din aceste ţări”, a declarat Ciprian Dascălu, economist şef ING Bank. Acesta a arătat că percepţia investitorilor s-a schimbat.
Dacă acum o lună nu se vedea nici o posibilitate de creştere a dobânzii de politică monetară a FED, probabilitatea ca acest lucru să se întâmple anul acesta sau chiar pe 21 septembrie, faţă de perspectivele iniţiale-ca abia în 2017 să vedem prima majorare de dobândă, a crescut de la 0% la 22%.
Pentru România însă riscul unor derapaje ale leului este destul de mic. „Atunci când am avut deprecierea monedei naţionale determinată de cauze externe, cursul de schimb a fost de obicei acomodat de BNR”, precizează Dascălu. Doar alte derapaje fiscale sau politice pe plan intern ar putea antrena o depreciere semnificativă a leului.
Ieri BNR a cotat un euro la 4,4737 lei, cel mai ridicat nivel din ultima lună. Leul s-a depreciat miercuri cu aproximativ 1,5 bani, plasându-se în trendul înregistrat de celelalte monede din regiune. Zlotul polonez s-a depreciat la 4,2850 zloţi/euro, după ce a deschis la 4,2739 zloţi/euro.Şi forinţul unguresc s-a depreciat uşor la 310,4 forinţi/euro, faţă de nivelul de 309,69 forinţi/euro înregistrat la deschidere.