UPDATE EurActiv: Statele Unite îşi mută armele nucleare din Turcia în România. MAE dezminte cu fermitate

Statele Unite au început transferul armelor nucleare staţionate în Turcia către România, pe fondul înrăutăţirii relaţiilor Washington-Ankara, scrie joi portalul EurActiv.com, care citează "două surse independente".
Economica.net - joi, 18 aug. 2016, 07:17
UPDATE EurActiv: Statele Unite îşi mută armele nucleare din Turcia în România. MAE dezminte cu fermitate

Ar fi vorba despre mai mult de 20 de focoase nucleare. Potrivit uneia dintre surse, operaţiunea a fost foarte dificilă atât din punct de vedere tehnic, cât şi politic.

O altă sursă susţine că armele nucleare din Turcia vor fi mutate la baza de la Deveselu, care găzduieşte şi instalaţiile scutului antirachetă al NATO.

Statele Unite ar fi staţionat în Turcia, la baza aeriană Incirlik, după Războiul Rece, aproximativ 50 de arme nucleare tactice, potrivit unui raport recent al Simson Center, citat de EurActiv.com.

În timpul tentativei de lovitură de stat dejucată în Turcia în urmă cu doar câteva săptămâni, alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă la baza aeriană de la Incirlik, iar guvernul Turciei a interzis zborurile efectuate de aeronavele americane spre şi dinspre Incirlik. În final, comandantul bazei a fost arestat sub acuzaţia că ar fi fost implicat în lovitura de stat.

 

EurActiv a contactat ministerele de Externe din România, Turcia şi SUA.

MAE român neagă cu fermitate informaţia.

Reacţia ministerului de Externe al Turciei nu a fost încă publicată.

Departamentul de Stat al SUA a îndrumat jurnaliştii către Departamentul Apărării, însă nici reacţia Pentagonului nu a fot încă publicată.

Contactaţi de EurActiv.com, reprezentanţii NATO au făcut referire la un paragraf din comunicatul oficial dat presei la sfârşitul summitului de la Varşovia, din luna iulie, care arată că ţările aliate trebuie să se asigure că arsenalul nuclear trebuie să fie în siguranţă.

 

Relaţiile dintre SUA şi Turcia au fost tot mai tensionate după tentativa de lovitură de stat, Ankara cerând vehement extrădarea clericului Fethullah Gulen, pe care îl acuză că a participat la organizarea puciului. Gulen trăieşte în SUA şi a fost un aliat important al actualului preşedinte al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, devenind în ultimii ani o figură rivală liderului turc.

Staţionarea de arme nucleare americane în România ar putea atrage reacţii dure din partea Rusiei, tot mai sensibilă la mutări NATO pe care le consideră agresive. Amintim de războiul din Georgia din 2008 şi de tensiunile din ultimii doi ani din Ucraina. Rusia a anexat în 2014 Peninsula Crimeea, iar estul şi sud-estul au devenit scena unui conflict între forţe separatiste sprijinite de Rusia şi puterea de la Kiev, susţinută de SUA.

2016 a fost un an de turbulenţe în relaţiile dintre Ankara şi Kremlin, după ce Turcia a doborât un avion militar rusesc care efectua raiduri în Siria. Tentativa de lovitură de stat din Turcia a apropiat însă administraţia Erdogan de Moscova lui Vladimir Putin.

Turcia este principalul aliat NATO la Marea Neagră.

Toate acestea se desfăşoară pe fondul războiului din Siria şi ascensiunii grupării teroriste Stat Islamic (ISIS) în Orientul Mijlociu. Atacurile teroriste din Turcia s-au înmulţit, iar autorităţile învinuiesc atât ISIS, cât şi separatiştii kurzi. Între timp, kurzii sirieni beneficiază de sprijinul SUA şi se luptă cu Statul Islamic în Siria şi cu regimul dictatorului Bashar Al Assad, susţinut de Moscova. Facţiuni rebele susţinute de Turcia sunt de asemenea implicate în conflict.

Te-ar mai putea interesa și
Unde se află universitățile din România în clasamentul global pentru 2025 realizat de Times Higher Education (THE)
Unde se află universitățile din România în clasamentul global pentru 2025 realizat de Times Higher Education (THE)
Universităţile europene au coborât în clasamentul universităţilor din lume publicat miercuri de Times Higher Education (THE), fiind depăşite de cele din Asia....
Daniel Tudose este noul Country Manager al Ericsson România și Key Account Manager pentru Ericsson România și Moldova
Daniel Tudose este noul Country Manager al Ericsson România și Key Account Manager pentru Ericsson România și Moldova
Ericsson anunță numirea lui Daniel Tudose în funcția de Country Manager al Ericsson România și Key Account Manager ...
Ciolacu: Legislaţia în materia dezvoltatorilor imobiliari urmează să fie modificată
Ciolacu: Legislaţia în materia dezvoltatorilor imobiliari urmează să fie modificată
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că legislaţia în materia dezvoltatorilor imobiliari urmează ...
Punct de vedere Nordis Group – NORDIS GROUP SPUNE NU ABUZURILOR
Punct de vedere Nordis Group – NORDIS GROUP SPUNE NU ABUZURILOR
În ultimele zile, Nordis Group a fost ținta unor atacuri media care au adus în discuție atât activitatea companiei, ...