O plângere a fost depusă vineri de către un cabinet de avocatură în numele unui grup de persoane care reclamă un vot în parlamentele de la Londra şi de la Belfast înainte de lansarea procedurii de divorţ faţă de UE.
Poziţia Guvernului britanic cu privire la ieşirea din UE „le-a accentuat îngrijorările”, a subliniat cabinetul de avocatură Jones Cassidy Brett, în contextul în care premierul Theresa May a anunţat că nu va încerca să rămână sub tutela europeană.
O acţiune în justiţie similară a fost deja lansată, la Londra, de către cabinetul de avocatură Mishcon de Reya, în opinia căruia Executivul britanic nu poate să treacă peste unda verde a deputaţilor înainte de a rupe legăturile cu vecinii săi europeni.
Justiţia nord-irlandeză a acceptat, de asemnea, să accelereze o procedură lansată de Raymond McCord, în vârstă de 62 de ani, care consideră că o ieşire din UE ar contraveni „Acordului din Vinerea Sfântă”.
Acest acord a fost încheiat în 1998 cu scopul de a pune capăt „tulburărilor” – un termen folosit pentru a desemna conflictul dintre susţinătorii uniunii cu Marea Britanie şi naţionalişti care aspiră la unirea cu Irlanda -, soldate cu 3.500 de morţi din 1969 şi până în 1998.
„Sunt profund îngrijorat de efectele nefaste pe care o retragere unilaterală din UE le-ar putea avea asupra relativei stabilităţi actuale în Irlanda de Nord”, afirmă într-o declaraţie la tribunal Raymond McCord, un activist pentru drepturile victimelor „tulburărilor”.
O audiere în cadrul acestei proceduri este prevăzută la 5 septembrie.
Irlanda de Nord, la fel ca Scoţia şi Londra, s-a pronunţat cu o majoritate de voturi împotriva unui Brexit în cadrul referendumului din iunie.