În replică, Departamentul antitrust din cadrul Comisiei Europene, care trebuie să-şi dea acordul pentru ca fuziunea dintre Deutsche Boerse şi LSE să se realizeze, a fixat data de 28 septembrie drept termen limită provizoriu până la care ar urma să finalizeze examinarea acestei tranzacţii.
‘Credem că fuziunea va crea valoare semnificativă pentru clienţii şi acţionarii noştri şi de asemenea va facilita creşterea economică prin crearea unui grup de talie mondială ancorat în Europa’, au precizat cei doi operatori bursieri.
Numeroşi observatori cred că examinarea Comisiei Europene se va transforma într-o anchetă aprofundată a cărei durată este, în medie, de cinci luni. Belgia, Olanda şi Portugalia, locaţii unde derulează tranzacţii operatorul bursier rival Euronext, şi-au exprimat deja îngrijorările cu privire la fuziunea dintre Deutsche Boerse şi LSE.
Problema o constituie ponderea mare pe care o au cei doi operatori pe piaţa operaţiunilor de clearing pentru produsele derivate. Analiştii sunt de părere că Deutsche Boerse şi LSE vor fi nevoite să ofere unele concesii majore precum vânzarea operaţiunilor care se suprapun.
Casele de compensare, sau contrapărţile centrale precum LCH.Clearnet, deţinută de LSE, şi Eurex Clearing, filială a Deutsche Boerse, se plasează între cele două părţi ale tranzacţiilor cu derivative pentru a asigura că tranzacţia se finalizează chiar dacă una din părţi dă faliment.