Frunda: Am primit decizia CC cu satisfacţie profesională, Guvernul este în dificultate

Senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, a declarat, miercuri, pentru RFI, că a primit decizia Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea comasării alegerilor "cu satisfacţie profesională", menţionând că Guvernul se află într-o dificultate, dar în astfel de cazuri nu se recurge la demisie.
Economica.net - mie, 25 ian. 2012, 15:22

El a menţionat că, atât în cadrul dezbaterilor din grupurile parlamentare ale UDMR, cât şi în Consiliul Reprezentanţilor Uniunii, şi mai apoi în public, a susţinut că această comasare este neconstituţională.

„Mă bucură faptul că Curtea Constituţională a dat dovadă de independenţă şi de respectare a Constituţiei, infirmând zvonurile că lucrează sub o presiune politică”, a afirmat senatorul.

Întrebat ce ar trebui să facă mai departe Guvernul, în condiţiile în care USL îi cere demisia după verdictul CC, Gyorgy Frunda a răspuns că „nu demisia se dă pentru o decizie a Curţii Constituţionale”.

„Trebuie revenit într-o albie constituţională, pe legea supusă dezbaterii Curţii Constituţionale. Adică, în zilele viitoare, Guvernul trebuie să ia în considerare decizia Curţii, care este irevocabilă şi general obligatorie, şi să modifice legea sau să aducă o nouă lege, în litera şi în spiritul deciziei Curţii Constituţionale. Alegerile trebuie să aibă loc separat, în opinia mea”, a spus acesta.

Chestionat dacă, în opinia sa, Guvernul este pus în dificultate de faptul că o lege asupra căreia şi-a asumat răspunderea este declarată neconstituţională, senatorul UDMR a răspuns afirmativ.

„Absolut, Guvernul este într-o dificultate! Se poate cere politic demisia Guvernului, dar Guvernul, bineînţeles, că nu va satisface această cerere. Moţiunea de cenzură este singurul instrument care obligă Guvernul să demisioneze, dar trebuie să modifice legea de urgenţă. Este în dificultate, pentru că eu cred că nici nu mai poate să-şi asume răspunderea şi cred că va avea înţelepciunea de a nu recurge la arma asumării răspunderii, ar fi o greşeală enormă, ar fi o sinucidere politică!”, a opinat el.

Comasarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale cu cele parlamentare este neconstituţională, a decis, miercuri, Curtea Constituţională, admiţând astfel sesizarea USL.

USL a sesizat Curtea Constituţională cu privire la Legea privind comasarea alegerilor, după respingerea moţiunii de cenzură depuse după asumarea răspunderii Guvernului pe acest act normativ, reprezentanţii Uniunii menţionând că cer CC „o atitudine de respect faţă de lege şi democraţie”.

Guvernul şi-a angajat răspunderea asupra proiectului de lege privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, şedinţa Parlamentului în acest sens având loc în 15 decembrie 2011.

Te-ar mai putea interesa și
Accident aviatic în Coreea de Sud. 85 de morți VIDEO
Accident aviatic în Coreea de Sud. 85 de morți VIDEO
Cel puţin 85 de persoane au murit într-un accident aviatic în Coreea de Sud, după ce un avion a aterizat forțat pe un aeroport ....
Sabotajul unui cablu electric în Marea Baltică: Petrolierul suspectat a fost arestat de poliţia finlandeză
Sabotajul unui cablu electric în Marea Baltică: Petrolierul suspectat a fost arestat de poliţia finlandeză
Petrolierul Eagle S suspectat că face parte din "flota fantomă" a Rusiei şi că a provocat o pană a unui cablu submarin ...
Un articol al lui Elon Musk care reiterează sprijinul său pentru AfD declanşează o controversă în Germania
Un articol al lui Elon Musk care reiterează sprijinul său pentru AfD declanşează o controversă în Germania
Miliardarul Elon Musk şi-a reînnoit apelul ca germanii să voteze partidul de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania ...
Ce se întâmplă cu o hidrocentrală emblematică a României. Anunț de la Hidroelectrica
Ce se întâmplă cu o hidrocentrală emblematică a României. Anunț de la Hidroelectrica
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a lansat licitația pentru reabilitarea a patru ...