La nivelul întregii ţări, 24 la sută dintre candidaţii care au participat la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului au promovat examenul, a declarat, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS), Mirabela Amarandei.
MENCS a publicat, luni, rezultatele sesiunii de toamnă a examenului de Bacalaureat, pe site-ul bacalaureat.edu.ro. Contestaţiile pot fi depuse până la ora 20.00. După soluţionarea acestora, rezultatele finale vor fi afişate în 1 septembrie.
A doua sesiune a examenului de Bacalaureat a început în 16 august, cu probele orale şi de competenţe. Pentru susţinerea examenului s-au înscris 42.261 de candidaţi, dintre care 27.848 au absolvit liceul în acest an, iar 14.413 sunt din promoţiile anterioare.
În prima sesiune a examenului de Bacalaurat au fost declaraţi respinşi 41.037 de candidaţi, din toate promoţiile.
Absolvenţii de liceu promovează examenul de Bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, mai multe condiţii:
– au susţinut toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale şi au obţinut unul dintre nivelurile de competenţă – experimentat, avansat sau mediu;
– au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea;
– au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.
Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de Bacalaureat.
Bacalaureatul poate fi susţinut fără taxă de cel mult două ori. Candidaţii care se prezintă la examen pentru a treia oară cel puţin au plătit o sumă stabilită diferenţiat, în funcţie de numărul probelor la care se prezintă.