‘Până în 2019, circa 2,5 miliarde de oameni vor fi conectaţi la reţelele sociale personale sau profesionale şi circa 200 de miliarde de dispozitive vor fi conectate între ele prin IoT. În noua economie digitală, conectivitatea maşinilor, locuinţelor şi a dispozitivelor de monitorizare a sănătăţii va schimba piaţa asigurărilor. Astfel, aceasta se îndreaptă către un nou model de business, care se concentrează pe anticiparea şi prevenirea riscului, mai degrabă decât pe compensaţiile financiare pentru pierderi. Asta pentru că noile tehnologii le permit asiguratorilor să colecteze un volum uriaş de date, să le analizeze şi să anticipeze riscul cu o precizie mai mare, precum şi să utilizeze noi sisteme IT cu arhitecturi cloud, mai rapide şi flexibile’, se arată în raport.
Potrivit acestuia, companiile de asigurări pot, în prezent, să înglobeze mai uşor informaţiile din IoT pentru a personaliza poliţele în funcţie de comportamentul clientului.
‘Senzorii instalaţi în autovehicule analizează comportamentele la volan, inclusiv accidente şi avarii. Ei pot furniza astfel informaţii preţioase care să îmbunătăţească anticiparea şi prevenirea riscurilor, acest progres susţinând pe termen lung dezvoltarea unui model de tarifare ‘pay-as-you- drive’, cu reduceri sau taxări suplimentare. Iar personalizarea ofertei le permite asiguratorilor crearea unor relaţii individualizate cu clienţii şi, în final, creşterea profitabilă a business-ului. Un alt exemplu este cel al senzorilor şi camerelor instalate în clădiri, care detectează intruziuni, nivelul monoxidului de carbon, fumul, apa şi alte riscuri. Astfel se pot oferi şi servicii de asistenţă, iar datele din arhivă pot sta la baza evaluării riscurilor. Beneficiile constau în limitarea pierderilor, atât pentru asigurator, cât şi pentru asigurat’, precizează sursa citată.
Conform raportului, dispozitivele de monitorizare a stării de sănătate sau a activităţii sportive, de tipul brăţărilor/ceasurilor inteligente, pot sta, de asemenea, la baza analizelor comportamentului consumatorului şi pot oferi informaţii importante, care să permită o personalizare a poliţelor, de tipul ‘pay-as-you-live,’ dar şi îmbunătăţirea prevenţiei şi gestionării bolilor cronice. În plus, pe baza acestor informaţii, asiguratorii pot oferi servicii cu valoare adăugată cu ajutorul partenerilor de afaceri, cum ar fi de exemplu reduceri la clinici sau săli de sport.
Potrivit raportului, noul model de business în asigurări va fi digital şi axat pe consumator, şi nu strict pe produse şi riscuri. Pentru a rămâne competitivi, furnizorii de servicii de asigurare trebuie să îşi susţină clienţii în a gestiona riscurile prin aceste soluţii de tipul ‘asigurări-ca-serviciu’, facilitate de evoluţia tehnologiei.