Lichiditatea excesivă de pe piaţa interbancară şi tranzacţiile efectuate de bănci la dobânzi de 0,25% sunt principalele motive care au dus la scăderea acestui indicator. După cum explică economistul şef al ING Bank, maturităţile mari ale titlurilor de stat din 29 august plus modificarea calendarului de emisiuni de titluri de stat pentru luna septembrie, în sensul creşterii acestora în volum, au dus la scăderea Robor sub nivelul de 1%.
În lipsa organizării unor operaţiuni ale BNR peste nivelul de 0,25% al dobânzilor pe interbancar, piaţa nu dă semne că se va apropia de nivelul dobânzii de referinţă de 1,75%. În acest context, perspectivele sunt de menţinere la nivel ridicat al lichidităţilo,r fapt care nu are cum să conducă la creşterea dobânzilor, ci la o diminuare a acestora.
Impactul direct în piaţă al acestei modificări se va oglindi în nivelul ratelor la creditele legate de acest indicator (deşi foarte multe bănci au dobânzile legate de Robor la 3 luni sunt unele bănci – BCR- care au legate în general creditele ipotecare de acest indicator). Robor la 3 luni (0,76% – azi) şi Robor la 6 luni sunt în general bine corelate între ele în piaţă, ambele fiind acum sub 1%, chiar dacă la distanţă de circa 6 luni una de alta.