Ordonanţa de Urgenţă privind contravenţiile silvice introduce peste 100 de noi sancţiuni

Ordonanţa de urgenţă privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, adoptată în şedinţa de Guvern de miercuri, introduce peste 100 de noi sancţiuni, iar în cazul celor existente, la marea majoritate a acestora cuantumul amenzilor a fost cel puţin dublat, a afirmat, joi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.
Economica.net - joi, 01 sept. 2016, 17:24
Ordonanţa de Urgenţă privind contravenţiile silvice introduce peste 100 de noi sancţiuni

‘În şedinţa de Guvern de ieri (miercuri, 31 august n.r.) au fost adoptate trei acte normative la propunerea Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, toate acestea reprezentând o îmbunătăţire vitală pentru domeniul forestier. Discutăm de ordonanţa de urgenţă privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, de ordonanţa de urgenţă privind perdelele forestiere şi hotărârea de guvern pentru şi a Hotărârii privind aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică’, a spus Cristiana Paşca Palmer.

Ministrul a precizat că prin Ordonanţa de urgenţă privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice toţi agenţii constatatori dispun de instrumente eficiente de acţiune în multe din cazurile de activităţi ilegale. Aceste modificări aduc amenzi mai severe, care permit sancţionarea nu numai a celor ce taie sau transporta lemn ilegal, dar şi a administratorilor de pădure care nu respecta legea, indiferent dacă vorbim de păduri de stat sau private. În plus, modificările transpun prevederi solicitate de Comisia Europeană. Dacă aceste modificări nu s-ar fi aprobat de Guvern, exista un risc major de declanşare a unei proceduri de infringement împotriva României.

Paşca Palmer a menţionat că până în prezent administratorii de pădure nu erau sancţionaţi dacă depăşeau nivelul de masă lemnoasă aprobat spre tăiere. Ordonanţa introduce peste 100 de noi sancţiuni, iar în cazul sancţiunilor existente, la marea majoritate a acestora cuantumul amenzilor a fost cel puţin dublat.

În ceea ce priveşte ordonanţa privind perdelele forestiere de protecţie, ministrul Mediului a precizat că este un subiect despre care s-a discutat intens de-a lungul timpului, dar care, din păcate, indiferent de cine a gestionat acest domeniu, a rămas la nivel de discuţie.

‘În fiecare iarnă ne confruntăm cu problema înzăpezirilor drumurilor şi căilor de acces, ceea ce de multe ori aduce atingere siguranţei cetăţenilor şi implică costuri de dezăpezire’, a mai spus Paşca Palmer.

Te-ar mai putea interesa și
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care crede, pentru susţinerea investiţiilor şi pentru cheltuirea chibzuită a fiecărui......
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Patru din zece angajaţii români (40%) care lucrează în ture se simt mereu epuizaţi, în timp ce aproape două treimi ...
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Până la ora 15,00, duminică, au votat la referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, 416.312 ...
BVB a pierdut 6,04 miliarde de lei la capitalizare săptămâna asta
BVB a pierdut 6,04 miliarde de lei la capitalizare săptămâna asta
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 6,047 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,73%, în această săptămână, ...