„Am făcut proviziuni de câteva miliarde de dolari pentru plăţile din Statele Unite, imediat ce putem să îi repatriăm, iar momentan putem prezice că asta se va întâmpla anul viitor”, a spus Cook, scrie Bloomberg.
Având în vedere că taxa pe impozit pentru corporaţii este de 35% în SUA, taxa pentru 2 miliarde profit înseamnă că Apple vrea să aducă înapoi în SUA cel puţin 5,7 miliarde de dolari. Comisia Europeană a spus joi că Apple are de plătit 14,5 miliarde de dolari taxe în Irlanda, unde şi-a înregistrat majoritatea veniturilor din Europa.
Comisarul european Margrethe Vestager a spus că Apple a plătit doar 0,005% impozit pentru vânzările din Europa în 2014, o cifră pe care Apple o contesta. Potrivit raportului anual al gigantului American, impozitul la nivel global plătit a fost de 26%.
Apple poate invoca substragerea oricărui impozit pe profit plătit în afara graniţelor domestice din cei 35% pe care trebuie să îi plătească în Statele Unite. Acest lucru a ridicat îngrijorări în SUA, iar mai mulţi politicieni chiar au cerut o reformă fiscală.