Renault vrea să achiziţioneze acţiuni noi emise de AvtoVAZ, în valoare de 386 milioane de dolari

Cel mai mare producător rus, AvtoVAZ, ar putea emite până în decembrie acţiuni noi în valoare de 25 miliarde de ruble (386 milioane de dolari) pentru a-şi asigura investiţii suplimentare de la firma mamă Renault din Franţa, a anunţat, luni, publicaţia rusă Vedemosti, citată de site-ul themoscowtimes.com.
Economica.net - lun, 05 sept. 2016, 10:43
Renault vrea să achiziţioneze acţiuni noi emise de AvtoVAZ, în valoare de 386 milioane de dolari

Denis Le Vot, senior vicepreşedinte, director de operaţiuni al Renault pentru regiunea Eurasia, din care face parte şi România, şi adjunct al preşedintelui Consiliului de Administraţie al AvtoVAZ, şi-a exprimat speranţa că acţionarii minoritari vor lua parte la tranzacţie, chiar dacă producătorul auto francez este dispus să cumpere toate acţiunile noi.

‘Desigur, vom analiza reacţia pieţei la această operaţiune, dar Renault este pregătit să achiziţioneze acţiuni noi de până la 25 miliarde de ruble’, a afirmat Denis Le Vot.

Deşi AvtoVAZ nu a precizat condiţiile emisiunii de acţiuni, pe baza capitalizării de piaţă actuale a companiei, de 17 miliarde de ruble (262 milioane de dolari), capitalul AvtoVAZ ar putea creşte cu până la 250%.

Planificata emisiune de acţiuni face parte dintr-un plan pe termen lung, a explicat Sergei Skvortsov, preşedintele Consiliului de Administraţie al AvtoVAZ.

‘În total, compania va emite acţiuni de 85 miliarde de ruble (1,3 miliarde de dolari). O decizie suplimentară, care ar putea presupune conversia datoriei companiei, ar urma să fie anunţată la începutul lui 2017’, a declarat Sergei Skvortsov.

În 2015, AvtoVAZ a raportat pierderi record de 74 miliarde de ruble (1,1 miliarde de dolari). La 30 iunie 2016, datoria totală a companiei se ridica la 97 miliarde de ruble (1,5 miliarde de dolari), după noi pierderi de 27,2 miliarde de ruble (421 milioane de dolari) în primul semestru din acest an.

Anul viitor, AvtoVAZ ar putea începe producţia unor noi modele, iar stabilizarea pieţei auto ruse ar putea ajuta compania să-şi îmbunătăţească performanţele financiare şi să revină pe profit.

Duster, Logan şi Sandero s-au situat în iulie în topul celor mai bine vândute 25 de modele în Rusia, conform datelor publicate recent de Association of European Businesses (AEB), însă livrările de autoturisme şi vehicule comerciale uşoare pe această piaţă au scăzut cu 16,6%, la 109.410 unităţi, pe fondul problemelor cu care se confruntă economia şi al deprecierii rublei.

Luna trecută, pe primul loc în topul celor mai bine vândute modele în Rusia s-a situat Solaris de la Hyundai (7.904 vehicule), urmat de Rio de la Kia (7.632 de unităţi), Lada Granta (6.334 de unităţi) şi Lada Vesta (5.198 de vehicule), ambele fabricate de AvtoVAZ, Polo de la Volkswagen (4.135) şi Duster, cu 3.094 de vehicule. Pe locurile 10 şi 13 se află Logan şi Sandero, cu 2.501 şi, respectiv, 2.054 de vehicule. Duster, Logan şi Sandero sunt fabricate de Renault.

Declinul vânzărilor auto în Rusia va fi dublu în acest an faţă de precedentele estimări, după performanţa slabă din primul semestru al anului, a estimat recent Joerg Schreiber, preşedintele Association of European Businesses. Livrările de autoturisme şi vehicule comerciale uşoare vor scădea în 2016 cu 10%, la 1,44 milioane de unităţi, a anunţat şeful AEB, care anterior previzionase un declin de sub 5%, la 1,53 milioane de vehicule.

Renault deţine o participaţie de 50% la compania holding care controlează AvtoVAZ, în timp ce partenerul nipon Nissan Motor Co. deţine un pachet de 17,13%, iar corporaţia rusă de stat Rostec are un pachet de 32,87%. Împreună, Renault, Nisan şi AvtoVAZ au fost responsabile pentru aproximativ o treime dintre cele 1,6 milioane de autoturisme noi vândute anul trecut în Rusia, însă, cu toate acestea, vânzările lor combinate au scăzut cu 32% în ritm anual.

Te-ar mai putea interesa și
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în 2030 ar putea fi aprobat în ședința de astăzi, 21 noiembrie, a......
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Grupul antreprenorial românesc Simtel a intrat pe piața de energie electrică din Republica Moldova, cu deschiderea filialei ...
Cel mai mare proprietar de malluri din România accelerează puternic pe energie verde. Construiește primul său parc fotovoltaic de 50 MW și are în plan încă unul de 100 MW
Cel mai mare proprietar de malluri din România accelerează puternic pe energie verde. Construiește primul său parc fotovoltaic ...
Dezvoltatorul NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de malluri din România, va începe construcția primului parc fotovoltaic ...
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor digitale și a producătorilor de gadgeturi
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor ...
Din decembrie 2026 va fi în vigoare o nouă legislație care va susține demersurile consumatorilor care au achiziționat ...