Corpul de control al premierului se reorganizează şi se înfiinţează Inspecţia Generală a Guvernului – proiect

Corpul de control al premierului ar urma să fie reorganizat, transformându-se în Inspecţia Generală a Guvernului, prevede un proiect de ordonanţă de urgenţă, potrivit Agerpres.
Economica.net - vin, 09 sept. 2016, 16:52
Corpul de control al premierului se reorganizează şi se înfiinţează Inspecţia Generală a Guvernului - proiect

‘În cadrul aparatului de lucru al Guvernului şi în subordinea directă a prim-ministrului se înfiinţează Inspecţia Generală a Guvernului, structură fără personalitate juridică, prin reorganizarea Corpului de control al primului-ministru’, reiese din proiectul de act normativ privind înfiinţarea, atribuţiile, organizarea şi funcţionarea Inspecţiei Generale a Guvernului.

Conform aceleiaşi surse, Guvernul are rol de conducere generală a administraţiei publice, atribut ce implică şi controlul activităţii acesteia. Pe de altă parte, legislaţia actuală ‘nu prevede modalităţile concrete în care această activitate trebuie să se desfăşoare şi nici instrumentele care să asigure punerea în aplicare a concluziilor şi măsurilor’ rezultate, prevede acelaşi document.

‘În contextul reformei administraţiei publice demarate de către Guvernul României, pe fondul necesităţii îmbunătăţirii instrumentelor juridice şi organizatorice care să servească acestui scop, Guvernul se preocupă să creeze mecanismele care permit identificarea exactă a tuturor problemelor pe care reforma trebuie să le aibă în vedere. Ca atare, se impune adoptarea unor măsuri concrete cu privire la exercitarea funcţiei de inspecţie generală la nivel guvernamental, care are rol esenţial în identificarea cu operativitate a disfuncţionalităţilor din administraţia publică centrală, propunerea măsurilor adecvate de remediere, în vederea asigurării standardelor de eficienţă, eficacitate, transparenţă şi administrare optimă, cât şi pentru realizarea unor diagnoze corecte în ce priveşte funcţionarea administraţiei publice din România sub conducerea Guvernului’, se arată în preambulul proiectului.

Inspecţia Generală a Guvernului ar urma să fie condusă de un inspector general, funcţionar public, numit prin decizie a prim-ministrului. Inspecţia va consta fie în verificarea punctuală a unor aspecte din activitatea entităţii supuse controlului, fie în evaluarea modului de organizare, a gestionării resurselor financiare şi a patrimoniului, a îndeplinirii sarcinilor.

În exercitarea prerogativelor, inspectorul general va emite ordine şi instrucţiuni. Inspecţia Generală a Guvernului ar urma să fie finanţată de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.

Această structură va verifica activitatea următoarelor entităţi: structurile din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, autorităţile şi instituţiile publice din subordinea Guvernului, ministerele, autorităţile şi instituţiile publice din subordinea ministerelor, organele de specialitate ale administraţiei publice centrale din subordinea ministerelor şi serviciile publice deconcentrate ale acestora. De asemenea, va avea atribuţii de verificare a regiilor autonome, companiilor şi societăţilor naţionale, societăţilor la care statul deţine, direct sau indirect, controlul, dar şi a autorităţilor administraţiei publice locale, prin intermediul Instituţiei Prefectului şi în baza atribuţiilor care revin acesteia.

Inspecţia Generală a Guvernului va emite îndrumări metodologice pentru structurile cu atribuţii de inspecţie din cadrul ministerelor şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale din subordinea Executivului.

Entităţile supuse inspecţiei vor fi obligate să permită personalului din cadrul Inspecţiei Generale a Guvernului accesul în sedii, dar şi la documente şi medii de stocare electronice, precum şi efectuarea de copii certificate de pe acestea, transmise în termenul stabilit.

De asemenea, va putea solicita structurilor cu atribuţii de inspecţie din subordinea Guvernului să efectueze verificări în domeniul propriu de activitate, transmiţând rezultatele obţinute. Activităţile se vor finaliza cu rapoarte de inspecţie în care vor fi incluse constatările făcute, recomandările propuse şi note de informare. Aceste acte, avizate de către inspectorul general, se vor transmite spre aprobare prim-ministrului sau persoanei desemnate de acesta.

Inspecţia Generală a Guvernului va prelua numărul de posturi şi personalul Corpului de control al primului-ministru, cu păstrarea drepturilor şi obligaţiilor acestuia.

La nivelul fiecărui minister şi autorităţi publice din subordinea Guvernului, prin reorganizarea actualelor structuri de control, vor fi înfiinţate structuri de inspecţie, se mai arată în proiect.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Rafale E-Tech 4×4: PHEV, 300 CP, 105 km autonomie electrică
Renault Rafale E-Tech 4×4: PHEV, 300 CP, 105 km autonomie electrică
După Rafale E-Tech full hybrid 200 CP, Renault a anunțat deschiderea comenzilor pentru versiunea E-Tech 4x4 de 300 CP. Primele vehicule vor fi livrate începând cu ianuarie 2025....
Un sistem inedit pentru impozitarea vinului a salvat Republica Moldova de la dezastrul economic. Fără impozite, fără accize, o singură obligativitate: Să vinzi!
Un sistem inedit pentru impozitarea vinului a salvat Republica Moldova de la dezastrul economic. Fără impozite, fără ...
După atacul Filoxerei, introducerea legii antialcool din 1980 și a embargourilor privind exportul vinurilor moldovenești ...
Joan Laporta a inaugurat academia de fotbal FC Barcelona din București
Joan Laporta a inaugurat academia de fotbal FC Barcelona din București
Preşedintele clubului spaniol FC Barcelona, Joan Laporta, a inaugurat, marţi seara, academia de fotbal a grupării catalane ...
Fostul secretar general al NATO Jens Stoltenberg a fost numit la conducerea Conferinţei de Securitate de la Munchen
Fostul secretar general al NATO Jens Stoltenberg a fost numit la conducerea Conferinţei de Securitate de la Munchen
Jens Stoltenberg, fost până recent secretar general al NATO, a fost numit în mod oficial la conducerea Conferinţei de ...