Guvernatorul statului Indiana, Mitch Daniels, însărcinat de partidul său să prezinte răspunsul acestuia la discursul privind starea uniunii susţinut marţi de preşedinte în faţa Congresului, a subliniat într-o alocuţiune televizată că, din cauza stagnării şi a problemei cu datoria, SUA se află ‘doar la mică distanţă de Grecia, Spania şi alte ţări europene care se confruntă cu o catastrofă economică’.
Statele Unite ale Americii (SUA) sunt ‘un pământ norocos’ pentru că ‘lumea foloseşte dolarul american pentru a face comerţ’, dar ‘timpul presează dacă vrem să evităm destinul Europei’, a adăugat Daniels.
Acesta a admis că Obama ‘nu a provocat’ criza economică şi financiară declanşată în SUA în 2008, dar actualul preşedinte ‘a promis soluţii, iar în ultimii trei ani lucrurile nu au făcut decât să se înrăutăţească’. ‘Cel mai tragic, cel mai mult au fost afectaţi tinerii americani, prima generaţie care se află în faţa unui viitor mai puţin promiţător decât părinţii săi’, a punctat guvernatorul republican.
Acesta a reiterat în discursul său criticile republicanilor la adresa administraţiei democrate, pe care o acuză că a îndatorat excesiv SUA şi a aplicat reguli care ‘sufocă’ economia şi pun în dificultate iniţiativa privată.
În opinia republicanilor, acest lucru înseamnă ‘a face politică în favoarea sărăciei’, a spus Daniels. ‘2012 este anul şansei reale, dar poate ultima, de a relansa o ţară a speranţei şi adevăratei echităţi’, a comentat guvernatorul, menţionând că actualele provocări ‘nu ţin de probleme de ideologie sau preferinţe de partid’.
El l-a acuzat totodată pe Obama că a ‘divizat’ clasa politică şi că proiectele legislative susţinute de republicani în Congres pentru ‘reducerea datoriei’ şi ‘susţinerea creării de noi locuri de muncă’ au fost ‘demolate repetat de preşedinte şi aliaţii săi democraţi’.
Planul prezentat marţi seara de Obama vizează promovarea inovaţiei în producţie şi crearea de locuri de muncă în acest domeniu pe teritoriul SUA, accelerarea creşterii sectorului energiilor curate, susţinerea independenţei energetice şi sprijinirea educaţiei. Preşedintele a propus de asemenea o reformă a sistemului fiscal astfel ca bogaţii să contribuie mai mult la finanţele publice, concret ca americanii cu venituri de peste un milion de dolari să fie impozitaţi cu cel puţin 30%.
Republicanii se opun însă cu înverşunare majorării impozitelor pentru cei bogaţi, iar Mitch Daniels a reiterat în discursul său de marţi că soluţia nu este ‘creşterea taxelor’ într-un sistem fiscal care ‘nu funcţionează’ şi este ‘excesiv de complex’.