Consiliul Baroului Bucureşti aşteptat să ia o decizie în privinţa cererii de excludere a lui Victor Ponta din avocatură

Consiliul Baroului Bucureşti este aşteptat să decidă, marţi, în privinţa cererii de excludere din avocatură a lui Victor Ponta, solicitare depusă de Monica Macovei. Decanul Baroului Bucureşti, Ion Dragne, a spus, la şedinţa precedentă a Consiliului, în 6 septembrie, că nu există o legislaţie clară care să lămurească dacă o persoană intrată în avocatură fără examen, în baza titlului de doctor, aşa cum este cazul fostului premier, este exclusă din rândul avocaţilor în situaţia în care titlul de doctor i-a fost retras.
Economica.net - mar, 13 sept. 2016, 05:56
Consiliul Baroului Bucureşti aşteptat să ia o decizie în privinţa cererii de excludere a lui Victor Ponta din avocatură

Consiliul Baroului Bucureşti ar urma să ia marţi o decizie în privinţa cererii de excludere din avocatură a lui Victor Ponta. Decanul Baroului Bucureşti, Ion Dragne, a anunţat, la ultima şedinţă a Consiliului Baroului, că a fost parcursă etapa de documentare.

„Am făcut tot ce presupune etapa de documentare. Poziţiile celor doi avocaţi, cererea, raportul Comisiei. Cu alte cuvinte, trebuie să analizăm şi, prin vot, să decidem”, a spus Dragne.

El a arătat că trebuie luată o hotărâre care să fie valabilă, legală şi care să nu fie desfiinţată de niciuna dintre părţi în situaţia în care se vor adresa instanţei de judecată.

„Nu avem o lege, un text care să spună că, dacă a fost retras titlul de doctor în drept, este de drept retras şi titlul de avocat. (…) Şi noi ne punem, evident, întrebări juridice, fără să ne intereseze persoana căreia i-a fost dat titlul de doctor, strict ca jurişti, ce se întâmplă cu ordinul în tot acest timp şi care e efectul”, a mai spus Dragne.

Europarlamentarul Monica Macovei a declarat, în 6 septembrie, după ce a participat, timp de 45 de minute, la şedinţa Consiliului Baroului Bucureşti, că membrii Consiliului trebuie să găsească temeiul juridic şi să aplice legea, precizând că pe unii dintre ei nu crede că i-a convins că Ponta trebuie exclus din avocatură.

„Am stat 45 de minute. Pe unii nu cred că i-am convins. Pe unii poate da. Ei trebuie să găsească temeiul juridic şi să aplice legea… Excluderea e consecinţa revocării acelui act de primire în profesie fără scutire de examen. Atitudinea lor a fost una foarte politicoasă şi colegială şi civilizată. Cei care au avut altă părere decât mine au spus că nu există temei juridic”, a spus Monica Macovei.

Titlul de doctor i-a fost retras lui Ponta de către ministrul Educaţiei, ca atare el nu mai poate fi avocat, a declarat Macovei înainte de a participa la şedinţa Consiliului Baroului. Ea a precizat că doreşte aplicarea legii, nu excluderea lui Ponta.

„Am fost invitată de Consiliul Baroului Bucureşti pentru a susţine cererea pe care am făcut-o pentru excluderea domnului Ponta din Barou. Eu doresc aplicarea legii, nu excluderea lui Ponta. N-am nicio treabă cu personajul Ponta. Doresc aplicarea legii atât în cazul Ponta, cât şi în cazul oricărui avocat care a încălcat legea”, a spus europarlamentarul.

Macovei a adăugat că, dacă vrea să fie avocat, Ponta ar trebui să dea examen.

„Ponta a intrat cu scutire de examen în Baroul Bucureşti pentru că avea titlul de doctor. Titlul de doctor i-a fost retras de către ministrul învăţământului, ca atare nu mai poate să fie avocat. O soluţie juridică, de exemplu, poate fi ca Baroul, în simetria actelor administrative, să retragă scutirea de examen, că întâi a trebuit să îi dea scutire de examen, el fiind doctor. Să-i retragă scutirea de examen şi automat nu mai poate fi avocat decât dacă dă examen. Să dea şi el examen ca alţi avocaţi care au intrat în avocatură”, a mai spus Monica Macovei.

La o altă şedinţă, care a avut loc pe 31 august, în Consiliul Baroului a fost prezent, timp de zece minute, şi Victor Ponta. Decanul Baroului Bucureşti, Ion Dragne, a spus că premierul şi-a susţinut punctul de vedere, iar membrii Consiliului Baroului au luat notă de finalizarea unui raport întocmit în acest caz.

Fostul premier a spus, atât la intrarea, cât şi la ieşirea din sediul instituţiei, că îi pare rău că Baroul este folosit de Monica Macovei în dispute politice.

Cererea de excludere a lui Victor Ponta din Baroul Bucureşti a fost depusă de Monica Macovei, care motiva că fostul premier nu mai poate fi avocat, pentru că a intrat în avocatură doar pentru că avea diplomă de doctor în Drept, fără examen.

Consiliul General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a transmis, în 1 august, Ministerului Educaţiei decizia finală din 27 iulie, prin care s-a confirmat că teza de doctorat semnată de Victor Ponta nu respectă standardele de etică a cercetării ştiinţifice şi a propus, în consecinţă, retragerea titlului de doctor în Drept, în baza articolului 170 din Legea Educaţiei nr. 1/2011.

Ulterior, ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, a semnat ordinul prin care i-a retras fostului premier Victor Ponta titlul de doctor în drept acordat de Universitatea Bucureşti în 15 decembrie 2003.

În 23 august, Consiliul Baroului Bucureşti a luat în discuţie cererea formulată de Monica Macovei şi a decis să amâne decizia, iniţial până în 31 august, după ce fostul premier a trimis Baroului documente din care reiese că a contestat la Ministerul Educaţiei, printr-o plângere prealabilă, ordinul de retragere a titlului de doctor şi, totodată, a cerut la Curtea de Apel Bucureşti suspendarea aplicării acestui ordin până la un răspuns al ministerului.

viewscnt

Te-ar mai putea interesa și
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Conducerea Exim Banca Românească va fi asigurată, în următorii patru ani, de Traian Halalai în calitate de preşedinte executiv şi de trei vicepreşedinţi, în urma deciziei de luni a......
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde de lei
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde ...
Activele nete ale celor 247 de fonduri deschise şi închise, locale şi străine, din România au crescut în luna octombrie, ...
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă au intrat două asocieri de firme românești și una de firme italiene
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă ...
Directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) Cristian Pistol a anunțat că ...
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
Autorităţile egiptene au anunţat luni că 28 de persoane au fost salvate după ce o ambarcaţiune turistică s-a scufundat ...