Transportatorii ar putea amâna protestul de joi dacă se va introduce un tarif de referinţă în proiectul de Ordonanţă

Transportatorii ar putea amâna protestul de joi dacă în proiectul de Ordonanţă referitor la asigurarea obligatorie de răspundere civilă se va regăsi un tarif de referinţă, au anunţat marţi, reprezentanţii transportatorilor.
Economica.net - mar, 13 sept. 2016, 09:22
Transportatorii ar putea amâna protestul de joi dacă se va introduce un tarif de referinţă în proiectul de Ordonanţă

‘Dacă această Ordonanţă de Urgenţă va avea cuprins tariful de referinţă cum îl vom discuta şi îl vom agrea cu domnii vicepremieri şi împreună cu Consiliul Concurenţei nu cred că va mai avea loc protestul. (…) Nu vom renunţa la protest, îl vom amâna dacă mâine va apărea acest tarif de referinţă aşa cum l-am creionat şi l-am trimis şi la Guvern astăzi (marţi – n.r.)’, a spus preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Vasile Ştefănescu.

El a precizat că în jur de 100.000 de maşini vor fi în toată ţara la protest.

‘Ne pregătim în continuare pentru protestul din data de 15 septembrie. Nu putem da niciun pas înapoi până nu vedem mâine (miercuri – n.r.) Ordonanţa de Urgenţă. Suntem pregătiţi în peste 20 de oraşe din ţară unde am depus cereri de protest, inclusiv în Bucureşti. În Bucureşti ne-a fost aprobat un număr de 5.000 de autovehicule, cu toate că noi am cerut 20.000 la acele două puncte, Guvern şi Parlament. Ni s-a aprobat numai la Guvernul României. În toată ţara vor fi 100.000 de maşini’, a precizat reprezentantul COTAR.

La rândul său, Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport a precizat că miercuri va avea loc o discuţie cu reprezentanţii Guvernului.

‘Am sperat că Ordonanţa de Urgenţă va cuprinde acest nou principiu şi această modificare, amendamente pe care le-am făcut legate de tariful de referinţă. Astăzi (marţi – n.r.), la întâlnirea pe care am avut-o dimineaţă cu domnul vicepremier Dâncu (Vasile Dâncu – n.r.) şi cu domnul Borc (Costin Borc, vicepremier şi ministrul Economiei – n.r.), în urma discuţiilor s-a concluzionat că mâine (miercuri – n.r.) la ora 8:00 să ne întâlnim la Guvern cu Consiliul Concurenţei pentru a discuta forma pe care trebuie să o ia în Ordonanţa de Urgenţă articolul privind tariful de referinţă. Totodată, punctul principal pe care l-am solicitat astăzi la care Guvernul nu are soluţie este legat de îngheţarea tarifelor la nivelul celor prezentate în raportul Milliman’, a declarat preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport.

Asigurarea RCA ar putea avea o limită minimă de despăgubire de 5 milioane euro pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite, conform unui proiect de Ordonanţă de urgenţă privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP) la sfârşitul săptămânii trecute.

‘În prezentul proiect de act normativ sunt reglementate limitele minime de răspundere acoperite prin asigurarea RCA conform reglementărilor Uniunii Europene. Pentru prejudicii materiale produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite, limita de despăgubire se stabileşte, pentru accidente, la un nivel de 1.000.000 euro. Pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite, limita de despăgubire se stabileşte, pentru accidente, la un nivel de 5.000.000 euro’, se arată în document.

Limitele de răspundere sunt revizuite din 5 în 5 ani, în funcţie de evoluţia indicelui european al preţurilor de consum (IEPC) stabilit în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2.494/95 al Consiliului din 23 octombrie 1995 privind indicii armonizaţi ai preţurilor de consum şi sunt prevăzute în reglementările Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Potrivit documentului, transpunerea prevederilor europene în legislaţia naţională lărgeşte posibilitatea de acţiune şi intervenţie cu privire la stabilirea nivelului primelor de către asigurători în condiţiile introducerii unui sistem naţional general de control al preţurilor. În absenţa acestei prevederi nu există vreo situaţie în care să se poată interveni asupra primelor.

Te-ar mai putea interesa și
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul de muncă vor face obiectul unor exigenţe stricte în ceea ce priveşte......
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...